2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Mérlegen az MNB elmúlt egy éveForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-16 21:08:54
Címkék: Bihari hírek, mnb
A jegybank alelnöke az M1 reggeli mûsorában beszélt a nemzeti bank tavalyi eredményeirõl.

Egy évvel ezelõtt, március hatodikán nevezték ki Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Az ellenzék korán megkongatta a vészharangot, az MSZP szerint ugyanis Matolcsy már a nemzetgazdasági tárca vezetõjeként is sikertelen volt, az unortodox gazdaságpolitika pedig megbukott. A bizottsági meghallgatásokon ötletszerûnek és kiszámíthatatlannak nevezték tevékenységét.

A Jobbik a jegybanki függetlenség értékét kérdõjelezte meg, az LMP pedig úgy fogalmazott: Matolcsynak azt a problémát kellene megoldania, amit õ maga okozott. Ezzel a szemben a Fidesz azt üdvözölte, hogy a volt nemzetgazdasági miniszter elkötelezte magát a konzervatív monetáris politika mellett. Az új jegybankelnök tervei között szerepelt a devizahitel-állomány visszaszorítása, és az infláció csökkentése is.

Az MNB múlt évi teljesítményét az alelnök értékelte az M1 Ma reggel címû mûsorában csütörtökön. Balog Ádám úgy fogalmazott: a jegybank továbbra is alacsony inflációs helyzettel számol. Hozzátette: fontos, hogy az MNB idõben felismerte a másfél éve beindult inflációcsökkenési trendet, és erre kamatcsökkentési periódussal reagált. Mint mondta, középtávon is ezt az alacsony inflációs helyzetet látják, ami jellemzõ a szomszédos országokra és az egész eurózónára is.

Az alelnök reagált a Financial Times egyik magazinjában megjelent írásra. A cikkben egyebek mellett megemlítik, hogy 2014-15-ben tõkebefektetési szempontból Kelet-Európa legvonzóbb városa Budapest lehet. Balog Ádám szerint ez azt mutatja, hogy elértünk egy stabil gazdaságnövekedésre alkalmas állapotot, amit külföldön is észrevesznek.

Balog Ádám a növekedési hitelprogrammal kapcsolatban megjegyezte: a tavaly indult kezdeményezés elsõ heteiben a vállalkozók fenntartásokkal fogadták a lehetõséget, ám késõbb 700 milliárd forint ment el a programban még nyáron, ilyen sikerrel az MNB sem számolt - tette hozzá. A hitelprogram újabb szakasza néhány hónapja indult el, és bár eleinte lassabbak a folyamatok, itt is gyorsuló trendre számítanak.

A jegybank alelnöke a kamatcsökkentési tervekrõl részleteket nem árult el, de mint mondta, viszonylag stabil a helyzet, ám figyelni kell arra, hogy megváltozott a világ pénzpiaci helyzete. Az ukrajnai események sem segítenek, át kell gondolni a mostani állapotot, és ez alapján hoznak majd döntést - mondta az MNB alelnöke a Ma reggelben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!