2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
A biztosítások szabályai közül is változik néhányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-17 12:57:44
A március 15-én hatályba lépõ új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) a biztosításoknál is hoz változást, a módosítások érintik az ajánlattételt, a kötvényesítést, az állománykezelést, a termékfejlesztést és a kárrendezést, valamint az ezeket támogató informatikai rendszereket is - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az új Ptk. életbe lépése közel 12 millió biztosítási szerzõdést érint valamilyen módon, így például több ponton egyszerûsítheti, gyorsíthatja a biztosítási ügymenetet. Tartalmaz az ügyfelek számára kedvezõ fogyasztóvédelmi módosításokat is, ezek egyike, hogy a biztosítási szerzõdés nem szûnhet meg automatikusan attól, hogy a szerzõdõ elfelejti befizetni az esedékes díjat.

A biztosítónak minden esetben írásban, póthatáridõ kitûzésével kell felhívnia a szerzõdõ figyelmét a teljesítésre. Amennyiben mégis megszûnik a szerzõdés - a jogszabályban meghatározott feltételek teljesítésével - a szerzõdõ kérheti a biztosítótól a biztosítási fedezet helyreállítását.

Szintén a fogyasztói érdekeket - és a korszerû kommunikációs eszközök elterjedését - jelzi, hogy az új törvény már nem köti írásbeliséghez a szerzõdés létrejöttét. Az eddiginél szélesebb körben ismerik el az új, korszerû kommunikációs eszközök közötti üzenetváltás írásbeliségét, ami várhatóan egyszerûsíti és gyorsítja a biztosítási ügymenetet.

Változik a kártérítés szabályozása is, amelyben lényegi eltérés a korábbi gyakorlathoz képest, hogy az új törvény alapján megszûnik a nem vagyoni kártérítés, helyette a jövõben úgynevezett sérelemdíjat kell fizetniük a károkozóknak - vagy helyettük a biztosítóknak. A sérelemdíjnak elégtételt kell nyújtania a személyiségi jogsértéssel okozott hátrány kielégítésére, ugyanakkor alkalmasnak kell lennie a jogsértés szankcionálására is. Összegét a bíróság - az eset körülményeire, például a jogsértés súlyára, ismétlõdõ jellegére figyelemmel - fogja megállapítani.

A MABISZ emlékeztet rá, hogy a jövõben a gazdasági társaságok vezetõ tisztségviselõi és felügyelõbizottsági tagjai, valamint vezetõ állású munkavállalói magánvagyonukkal felelnek azokért a károkért, amelyeket okoznak akár magának a társaságnak, akár harmadik személynek.

Számukra védelmet jelenthet - e kockázatok kiküszöbölésére - a vezetõ tisztségviselõkre köthetõ felelõsségbiztosítás, amely kifejezetten a vezetõk tevékenysége során, annak következtében okozott károkra nyújt fedezetet.

A múlt év végén mindössze 320 ilyen szerzõdés alkotta a piacot, miközben a mostani módosítás több mint 300 ezer gazdasági társaság és még néhány ezer más formában mûködõ jogi szervezet elsõ emberét érintheti. Külföldön ezzel szemben jóval nagyobb hagyománya van az ilyen típusú védelemnek - állítja a MABISZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!