2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magáról dönt elsõ ülésnapján a parlamentForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-15 11:52:53
Hétfõn tartják a parlament elsõ õszi ülését, és az Országgyûlés rögtön szavazhat is önmaga feloszlatásáról. Az MSZP és az SZDSZ várhatóan nem támogatja majd az Országgyûlés feloszlatását. Hétfõn szavaznak a képviselõk a köztársasági elnök által visszadobott Balaton-törvényrõl is.

Hétfõn, az õszi ülésszak elsõ napján tárgyalja az Országgyûlés a saját feloszlatásáról szóló, az MDF által benyújtott indítványt. A szavazást azonban elõbb engedélyeznie kell a házbizottságnak is.

Az MSZP és az SZDSZ korábban elutasította a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot, vasárnap azonban Gyurcsány Ferenc kormányfõ azt kérte az MSZP-s képviselõktõl, hogy szavazzák meg a sürgõsségi tárgyalást, hogy mielõbb kiderüljön, melyik pártnak mi az álláspontja az ügyben, és így véget érjen a pártok közti huzavona.

A szocialisták a feloszlatás ellen voksolnak majd, derült ki az MSZP délelõtti frakcióülése elõtt. Az [origo]-nak nyilatkozó képviselõk szerint valószínûleg támogatni fogja az MSZP-frakció, hogy az Országgyûlés a házszabálytól eltérve, már hétfõn szavazzon a parlament feloszlatását kezdeményezõ határozati javaslatról - mondta a frakció hétfõ délelõtti ülése elõtt két vidéki szocialista képviselõ.

A névtelenséget kérõ képviselõk úgy vélték, jobb mielõbb túlesni a szavazáson, amelyen szerintük biztosan a nem szavazatok kerülnek többségbe, hiszen az SZDSZ-nek sem érdeke az új választások kiírása. A képviselõk szerint az MSZP megerõsödve kerülne ki a szavazásból: "Elõ lehet venni kéthetente a feloszlatást, de az már nevetséges lesz" - mondta egyikük.

Az SZDSZ pénteken jelentette be, hogy nem támogatja a parlament feloszlatását, így kevés esély van arra, hogy meglegyen a feloszlatáshoz szükséges többség.

Szintén hétfõ délelõtt tartja évadnyitó frakcióülését a Fidesz, itt döntenek arról, miként szavazzanak a parlament feloszlatásáról. Orbán Viktor pártelnök már a múlt héten arról beszélt, hogy támogatná az MDF által kezdeményezett javaslatot. Múlt hét szerdán az MDF kezdeményezésére jött létre a Fidesszel és a KDNP-vel a hárompárti ellenzéki találkozó, amelyen a pártok arra jutottak: a politikai válság megoldásához szükséges, hogy a parlament szeptember 30-val kimondja önmaga feloszlatását.

Az ülés elején esküt tesz a júniusban elhunyt Szántó János helyére delegált Szabadkai Tamás, ezzel az MSZP-frakciónak ismét 188 tagja lesz (a kómában fekvõ Toller László és a tavaly nyár óta kórházban ápolt Horn Gyula nem gyakorolhatja jogait). Biztosan az MSZP-vel szavaz a független Gyenesei István önkormányzati miniszter, az SZDSZ-nek pedig Gegesy Ferenc lemondása után 19 képviselõje van. Ha minden képviselõ jelen van a teremben, és Szili Katalin vezeti az ülést (az elnök csak szavazategyenlõség esetén szavaz), az MSZP-nek és az SZDSZ-nek 207 szavazata lenne, ami elég a feloszlatás megakadályozásához, hiszen a Fidesz, a KDNP és az MDF a két, a Fideszbõl kilépett független képviselõvel együtt is csak 175 szavazatot tud biztosítani.

Hétfõn a képviselõk szavaznak majd többek között az úgynevezett Balaton-törvényrõl, amelyet Sólyom László köztársasági elnök küldött vissza megfontolásra az Országgyûlésnek. Az államfõ azért nem ért egyet a júniusban nagy többséggel elfogadott törvénnyel, mert e szerint a jövõben olyan területeket is belterületbe lehetne vonni a balatoni üdülõkörzetben, amelyeken nincs megfelelõ csatornahálózat.

Hivatalos magyarországi látogatása keretében hétfõn beszédet mond a parlamentben José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Barroso hivatalba lépése óta már több tagállam nemzeti parlamentjét felkereste, ezzel erõsítve a nemzeti parlamentek szerepét

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!