2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Új védjegy garantálja a magyar sertéshús minõségétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-21 12:58:46
Új védjegyet vezet be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), illetve a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minõségének garantálására - jelentette be a tárca agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Feldman Zsolt kiemelte: a kidolgozott minõségtanúsítási rendszer hozzájárul a magyar sertéshús ismertségéhez Magyarországon és külföldön. A Kiváló Minõségû Sertéshús (KMS) védjegy a sertéshúsok és sertéshús készítmények értékesítését is segíti, és lehetõvé teszi a fogyasztóknak a minõség nyomon követését és a megkülönböztetést - mondta. Tájékoztatása szerint a védjegyrendszerhez való csatlakozás ingyenes, a költségeket a minisztérium a VHT-n keresztül, a sertésstratégia megvalósítására elkülönített keretbõl finanszírozza.

A sertésállomány megduplázása mellett a sertésstratégia célja a minõségi hazai termékek támogatása, a sertéshús az országban az egyik legkeresettebb húsféle - tette hozzá. Az ágazati stratégia eddigi eredményei közül kiemelte, hogy a minõségtanúsítási rendszer bevezetése mellett kutatás-fejlesztésre, piacépítésre, a feldolgozók technológiai fejlesztésére is biztosítottak forrást 2013-tól kezdve. Segíti az ágazatot a sertéshús áfájának 5 százalékra csökkentése is - mondta. Közölte, hogy a minõségi élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére 2014-2020 közötti uniós költségvetési idõszakban nagyságrendekkel több forrás fog rendelkezésre állni.

Németh Antal, a VHT elnökének ismertetése szerint a védjegy használatát pályázat útján nyerhetik el a sertéshizlaló vállalkozások, õstermelõk, vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek, vagy kereskedelmi és vendéglátóipari egységek. Eddig 10-12 cégnél tartottak vizsgálatot az auditorok márciusban, az elsõ pályázók a védjegy alkalmazását 2 héten belül megkezdhetik. Az idén több száz jelentkezõt várnak, a vizsgálatok biztosítják, hogy a termék a termékpálya minden szintjén megfelel az elõírásoknak.

A KMS-nek a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes takarmánnyal etetett vágott állat húsa minõsíthetõ. Az elbírálást héttagú, független szakértõi testület végzi, amely egyebek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a fogyasztóvédelem és az agrárkamara szakembereibõl áll - mondta. Kiemelte, hogy a védjegy használóit folyamatosan ellenõrzik, egyebek között a bizonylatok mellett a helyszínen vizsgálják a tartást vagy a forgalmazást. Szavai szerint a rendszer célja, hogy növekedjen a hazai sertésállomány, emelkedjen az országban elõállított sertéshúsok és készítmények fogyasztása.

Kunos Péter, az Ipsos Piackutató Zrt. regionális igazgatója ismertette: a védjegyekkel kapcsolatos reprezentatív, online kutatásuk szerint a fogyasztók 73 százaléka bízik a védjegyekben, 63 százalékuk kifejezetten keresi azokat. A fogyasztóknak a minõséget és az eredetet jelentõ védjegyek a legfontosabbak, 68 százalékuk magasabb árat is hajlandó lenne fizetni a minõségi garanciáért - mondta. A kutatás szerint a fogyasztók 86 százaléka a hazai terméket részesíti elõnyben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!