2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nagy a bizonytalanság UkrajnábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-22 08:48:13
Rendkívüli ülést tartott az orosz parlament felsõháza és egyhangúlag megszavazta a Krím félsziget és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozását. Az orosz államfõ népszerûsége egy tegnapi jelentés szerint rekordot döntött, öt éve nem volt ilyen magas. A krími orosz lépések miatt két nemzetközi hitelminõsítõ is rontotta Oroszország besorolását. Az Európai Unió újabb tizenkét névvel kiegészítette azoknak az orosz állampolgároknak a listáját, akiket vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtanak.

Az uniós külügyminiszterek javaslatára hétfõn 21 orosz állampolgár ellen rendeltek el vízumtilalmat, és be is fagyasztották Európában lévõ vagyonukat. A lista most tovább bõvül. Az újabb 12 névrõl csak annyit árult el az Európai Tanács elnöke, hogy vannak köztük magas rangú személyek is.

„Ha Oroszország destabilizálja Ukrajnát, annak messzemenõ gazdasági következményei lesznek. A tagállamok vezetõi felhatalmazást adtak az Európai Bizottságnak, vizsgálja meg, a gazdaság mely területein milyen szankciókat lehet alkalmazni Oroszországgal szemben” - körvonalazta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Eközben harci állásokat épít ki az ukrán hadsereg az orosz határtól 50 kilométerre, Donyeck közelében. Tankokkal, páncélozott jármûvekkel érkeztek a térségbe, ahol most sátrakat emelnek és fedezékeket építenek. A helybeliek élelmiszert visznek a katonáknak.


„Sok a bizonytalanság, senki sem tudja megmondani háború lesz-e itt, vagy nem. Ez nagyon félelmetes helyzet” – mondta egy asszony.

Sokan gondolják úgy, hogy Oroszország, ugyanolyan módszerekkel, ahogyan a Krím félszigettel tette, Kelet- és Dél-Ukrajnát is magához csatolja.

Orosz katonák Szevasztopol kikötõjében elfoglaltak több ukrán hadihajót, a legénységet a szárazföldre vitték. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz katonák folyamatosan megsértik a péntekig érvényben lévõ fegyverszünetet és provokálják az ukrán katonákat.

Eközben a Krímen már hivatalosan is a rubel a fizetõeszköz. Egy eladó elmondta, már kizárólag rubelben tüntetik fel az árakat.

A krími orosz lépések miatt a Fitch és a Standard and Poor's hitelminõsítõ is rontotta Oroszország besorolását.

A tatárok az oroszbarát milíciák feloszlatását szorgalmazzák

Az oroszbarát önvédelmi egységek feloszlatására és a rendõrség újbóli munkába állítására szólította fel pénteken az új krími vezetést a krími tatárok képviseleti szerve, a medzslisz.

Internetes oldalán pénteken a medzslisz egyre több, a krími tatár közösséget érintõ incidensrõl és fenyegetésrõl számolt be és közzétette az elõzõ nap elfogadott felhívást, amelyben az emberi jogok és szabadságjogok tiszteletben tartását sürgette. A muzulmán közösség a félsziget lakosságának 12-15 százalékát teszi ki.

A medzslisz felszólította az új hatóságokat amelyeket nem nevezett néven -, hogy fegyverezzenek le és oszlassanak fel minden olyan állampolgári alakulatot, amely törvényellenesen látja el a rendõrség és más rendvédelmi szervek feladatait.

A tatár vezetõk korábban a március 16-i népszavazás bojkottja mellett foglaltak állást. A referendumon a szavazók túlnyomó többsége támogatta a félsziget Oroszországhoz történõ csatolását.

A mai rendkívül bonyolult helyzetben az a fõ célunk, hogy megõrizzük a nyugalmat és a békét a Krím földjén, garantáljuk lakosságunk biztonságát és életét, és megerõsítsük a biztonságot és az együttmûködést a Krím soketnikumú társadalmán belül áll a medzslisz felhívásában, amelyet a testület elnöke, Refat Csubarov írt alá.

A krími tatárok ellen irányuló közvetlen erõszakos fenyegetések egyre gyakoribbak a közlekedési eszközökön, a boltokban, az iskolákban és más nyilvános helyeken áll a nyilatkozatban, amely felszólította a krími tatárokat, jelentsék az ilyen eseteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!