2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tömjük magunkba a gyógyszereket - figyelmeztet a WHOForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 12:31:02
Összességében túl sok antibiotikumot használunk és gyakran nem is megfelelõen, ami rezisztens baktériumtörzsek kialakuláshoz vezet. A legkevesebbet és legtöbbet fogyasztó európai országok fogyasztása között négyszeres a különbség - hívja fel a figyelmet az egészségügyi világszervezet, a WHO legújabb kutatása, amit a The Lancet címû folyóiratban publikáltak.

Az európai régió EU-n kívüli országainak antibiotikum fogyasztásáról most közöltek elõször adatokat. A tanulmányból kiderül, majdnem négyszeres a különbség a legkevesebbet és a legtöbbet fogyasztó európai országok között az EU-n belüli és azon kívüli országokat is beleértve. Az elemzés a leggyakrabban használ antibiotikum csoportokról is világos képet fest.

Az antibiotikumok túlzott, illetve a helytelen használata a legfontosabb oka a rezisztencia kialakulásának. Ezért a fogyasztás feltérképezése az elsõ lépés a növekvõ közegészségügyi problémák azonosításához és a problémák kezeléséhez - közölte Jakab Zsuzsa, a WHO európai régiós igazgatója.

A tanulmányban hat dél-kelet-európai és hét közép-ázsiai térség és ország adatait gyûjtötték össze teljes körûen és elemezték. Az EU tagországokkal összehasonlítva az élre sorolták a fogyasztásban Montenegrót, Tadzsikisztánt és Törökországot, míg Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Bosznia-Hercegovina az alacsony fogyasztásúak közé került. Az alacsony mértékû antibiotikum fogyasztás azt is jelentheti, hogy a lakosság jelentõs része csak korlátozottan fér hozzá a gyógyszerekhez.

A leggyakrabban használt antibiotikum mindegyik országban a penicillin, és az olyan széles spektrumú hatóanyagok, mint az amoxicillin és az ampicillin. A felmérés eredményei megfelelõ alapot nyújtanak ahhoz, hogy az országok foglalkozzanak a rezisztencia kialakulásával és segítik a fogyasztási és felírási minták megértését.

Az elemzés megállapítja: hogy összességében túl sok antibiotikumot használunk, a változáshoz a szabályozás szigorítására enne szükség a felírásban és a hozzáférésben.

Mint kiderült, a széles spektrumú szerekbõl is túl nagy a fogyasztás, ami a diagnosztikai eszközök nem megfelelõ használatára, helytelen felírási rendre és a rezisztenciával kapcsolatos elégtelen szintû tudásra utal. A fogyasztás szezononként ingadozik, ami a idényjellegû vírusfertõzések helytelen kezelését jelzi. Egyes márkákat túlzottan, másokat rosszul alkalmaznak, ami mind a gyógyszeripari marketing, mind az alulinformáltság eredménye. Ezzel ellentétben sok, a felmérésben résztvevõ országnak éppen azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy nem fér hozzá a multirezisztens tbc és más multirezisztens baktérium által okozott betegség kezeléséhez szükséges gyógyszerekhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!