2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új logó védi a magyar sertéshús minõségétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-25 19:02:07
Kiváló Minõségû Sertéshúsnak (KMS) csak a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes takarmánnyal etetett vágott állat húsa lesz minõsíthetõ, feltétel az antibiotikum-mentes nevelés és a megfelelõ tartás is. A logóval hamarosan találkozhatnak a fogyasztók.

Új védjegyet vezet be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minõségének garantálására - jelentette be a tárca agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára pénteken. Feldman Zsolt kiemelte: a kidolgozott minõségtanúsítási rendszer hozzájárul a magyar sertéshús ismertségéhez Magyarországon és külföldön.

A szakember a hétfõi 180 percben emlékeztetett arra, hogy sokféle ehhez hasonló logó van már forgalomban, de a tárcánál azt tapasztalták, a fogyasztók tájékoztatását nem szolgálta érdemben egyik sem, miközben a vásárlók egyre tudatosabbak, egyre nagyobb az igény a biztonságosan nyomon követhetõ, megbízható termékek iránt, és ezt az elõnyt szeretnék most a magyar sertéságazatban kihasználni: a Kiváló Minõségû Sertéshús (KMS) védjegy a sertéshúsok és sertéshús készítmények értékesítését is segíti, és lehetõvé teszi a fogyasztóknak a minõség nyomon követését és a megkülönböztetést – hangsúlyozta.

Ahhoz, hogy valaki megfeleljen a feltételeknek, elsõsorban jó takarmányozási viszonyok kellenek, így KMS-nek csak a Magyarországon felnevelt, GMO-mentes takarmánnyal etetett vágott állat húsa lesz minõsíthetõ, feltétel az antibiotikum-mentes nevelés és a megfelelõ tartás is. Az elbírálást egy héttagú, független szakértõi testület végzi majd, amely egyebek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a fogyasztóvédelem és az agrárkamara szakembereibõl áll. A védjegy használóit folyamatosan és szigorúan ellenõrzik majd, egyebek között a bizonylatok mellett a helyszínen vizsgálják a tartást vagy a forgalmazást – tette hozzá a szakember.

A védjegyrendszerhez való csatlakozás ingyenes, a költségeket a minisztérium a VHT-n keresztül, a sertésstratégia megvalósítására elkülönített keretbõl finanszírozza. Eddig 10-12 cégnél tartottak vizsgálatot az auditorok márciusban, az elsõ pályázók a védjegy alkalmazását 2 héten belül megkezdhetik. Az idén több száz jelentkezõt várnak, a vizsgálatok biztosítják, hogy a termék a termékpálya minden szintjén megfelel az elõírásoknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!