2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
A vízfogyasztást népszerûsítõ kampány indult az iskolákbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-25 19:22:42
Egy hétig az ivóvizet népszerûsítõ kampány indult az ország iskoláiban; a víz világnapja alkalmából az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által meghirdetett Happy-hét programjában részletesen kidolgozott órai anyagok és kreativitást igénylõ feladatok, játékok segítségével ismerkednek meg a gyerekek a vízivás elõnyeivel és a cukros italok fogyasztásának káros következményeivel.

Az OÉTI ötödik éve meghirdetett programjában az ország 144 oktatási, nevelési intézményébõl idén több mint 43 ezer gyerek vesz részt 106 településrõl - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték, a program a komplexitásra törekszik, ezért a szülõknek is szolgál tanácsokkal.

Az idén 23 cég ajánlott fel 64 ezer liternyi vizet, aminek köszönhetõen a gyerekeknek kulturált körülmények között van lehetõségük a vízfogyasztásra. A 2014-ben regisztrált iskolák 34 százalékában egyáltalán nincs vízcsap/ivókút a tanteremben vagy a folyosón, 27 százalékában pedig 1-3 vízcsapon osztoznak a tanulók.

Az OÉTI vízfogyasztást népszerûsítõ programjának hosszú távú célja, hogy minden iskolában a mosdókon kívül is hozzáférhetõ legyen az ingyenes víz, biztosítva a gyerekek számára a kulturált vízfogyasztást. Azok az intézmények, amelyek részt vesznek a programban, nyereményjátékban is indulnak, a fõdíjat azok között az iskolák között sorsolja ki az intézet, melyekben a legtöbb vízfogyasztást népszerûsítõ programot valósították meg. A fõdíj egy interaktív oktatással egybekötött fõzõtanfolyam.

Március 22. a víz világnapja, az ENSZ-közgyûlés 1992-ben döntött megtartásáról. Az ENSZ Közgyûlése a 2005-2015 közötti idõszakot a "Víz az életért" cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tûzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözõk több mint fele rendes ivóvízhez juthasson. Az ENSZ a 2013-as évet a vízügyi együttmûködés nemzetközi évének nyilvánította, az októberben Magyarországon megtartott víz világtalálkozó nyilatkozata szerint a fenntartható fejlõdéshez garantálni kell a vízellátás biztonságát, az ehhez szükséges feltételeket hét pontban foglalták össze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!