2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A nemzetiségek szívesebben szavaznak pártlistáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-25 20:43:33
A nemzetiségi választópolgárként regisztráltaknak csak a fele jelentkezett, hogy az országgyûlési képviselõ-választásokon is a nemzetiségre voksolna.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ, regisztrált és levélben szavazni szándékozó magyarok részben postán már megkapták, hétfõtõl pedig személyesen a külképviseleteken is átvehetik a levélcsomagokat, és le is adhatják a voksaikat. Ilyenkor a Nemzeti Választási Iroda nem a szavazatokat ellenõrzi, hanem a levélcsomagot kibontva azt, hogy az adott személy szerepel-e határon túli magyarok szavazói névjegyzékében, a szavazólapokat csak április 6-án este 7 óra után szabad kibontani, addig biztonságos helyen õrzik õket.

A tapasztalatok szerint az érintettek nagy bizalommal fordulnak a konzulátusokhoz – mondta el a 180 percben a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona a Kossuth rádió reggeli mûsorában beszámolt arról is, hogy a regisztráció határideje délután 4 órakor lejárt, a beérkezett regisztrációs kérelmek feldolgozása folyamatos, azok pedig, amelyekkel valami probléma adódhat, az elbírálás szakaszába kerülnek, ellenõriznek bizonyos adatokat. Ezután már csak a postán beérkezõ levélszavazatokat fogadják, feldolgozásuk március 31-ével kezdõdik.

Azok a választójoggal rendelkezõ magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyûlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, március 29-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe. (Átjelentkezni viszont a választást megelõzõ péntekig, április 4-én 16 óráig lehet.) A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon pontosan kell kitölteni a nyomtatványokat, még ékezethiba sem fogadható el, és a második utónevet is, ha van, mindenképpen fel kell tüntetni, mert a helyi választási irodák a feldolgozás során a törvény elõírásai szerint ezt mind nagyon szigorúan ellenõrzik.

A március 29-i határidõ után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni a külképviseleti névjegyzékbe már felvett választópolgár, akkor ugyancsak március 29-éig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetõség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazása helyszínét.

A nemzetiségi választópolgárok regisztrációjáról Pálffy Ilona azt mondta, a tapasztalatok szerint az érintettek szívesebben szavaznak pártlistára, mint saját nemzetiségük listájára. Ezt jelzi az is, hogy a nemzetiségi választópolgárként regisztráló választópolgároknak csak fele jelentkezett, hogy az országgyûlési képviselõ-választásokon is a nemzetiségre kíván szavazni.

A mûsorban szó volt arról az interneten megjelent felvételrõl is, amelyen egy egykori pártaktivista számol be öt, országos listát állító párt csalási módszereirõl az ajánlásgyûjtéssel kapcsolatban. Az ügyben feljelentés is született. Pálffy Ilona szerint egyelõre egyetlen választási szervnek sincs feladata, a rendõrségnek kell nyomoznia, és ha kiderít valamit, esetleg akkor kell lépniük, de ezt sem szabályozza pontosan a választási törvény. A szakember azt mondta, csak arra tud hagyatkozni, hogy a választójogától is csak bírósági ítélettel fosztható meg valaki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!