2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Új szabályok az autósoknak és teherautósofõröknekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-26 18:05:09
Címkék: Bihari hírek, autó
Három új irányelvet is elfogadott az Európai Unió Tanácsa, amelyek a közúti biztonságot hivatottak javítani, egyik közülük a mûszaki vizsgáztatás új szabályait tartalmazza.

Az új uniós szabályok szerint az új személyautókat és kisteherautókat az elsõ forgalomba helyezést követõen négy évvel kell majd elõször levizsgáztatni, azt követõen pedig minden második évben. A taxiként vagy mentõautóként használt jármûveket, buszokat, teherautókat évente kell majd mûszaki vizsgára vinni. Az új szabályozás abban szabad kezet ad a tagállamoknál, hogy ennél sûrûbben is elõírhatják a jármûvek kötelezõ mûszaki vizsgáztatását.

Mentességet adhatnak a tagállamok a kötelezõ,rendszeres mûszaki vizsgáztatás alól a veteránautóknak, a diplomáciai testületek autóinak, a mezõgazdasági és erdészeti jármûveknek, és az olyan gépkocsiknak, amelyeket kizárólag kis szigeteken használnak.

Az új szabályozás a mûszaki vizsgaközpontokkal szembeni technikai elvárások minimumát is lefekteti, ahogyan azt is, milyen képzettséggel kell rendelkezniük a vizsgáztatóknak, a vizsgán pedig a biztonsági elõírások teljesítése mellett a jármûvek környezetre gyakorolt hatását is ellenõrzik majd.

Az új jogszabály hatályba lépését követõen a vizsgáztató rendelkezésére áll majd, hogy az elõzõ alkalommal mit mutatott a jármû kilométerszámlálója, így könnyebben kiszûrhetõ lesz a számláló visszatekerése, manipulálása, amelyet az uniós szabály büntetéssel sújtható szabálysértésnek minõsít.

Az unión belül más országba költözõk életét könnyítheti meg az az új elõírás is, amelynek értelmében ha valaki az egyik tagállamból egy másikba költözik, és autóját is forgalomba akarja helyezni ott, ahová költözik, akkor az új ország köteles lesz elfogadni az elõzõ mûszaki vizsga érvényességét, ha az elõzõ országban is legalább ugyanolyan idõközönként kell vizsgáztatni az adott jármûvet. Emellett az irányelv alapelvként rögzíti azt is, hogy a mûszaki vizsga érvényessége tulajdonosváltás esetén is változatlanul megmarad.

Az egyik hétfõn elfogadott irányelv azt is szabályozza, hogy az EU tagállamainak kötelezõ elektronikus adatbázist vezetniük minden jármûrõl az ország területén, a mûszaki adatokhoz a vizsgáztatók is hozzáférést kapnak, az elektronikus adatnyilvántartás pedig megkönnyíti a tagállamok közötti információcserét például abban az esetben, ha egy tagország valamelyik hatósága egy másik országban bejegyzett autó jogállása iránt érdeklõdik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!