2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Hatan rabolták ki az idõs házaspártForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-26 19:23:15
Bûnösnek mondta ki a Berettyóújfalui Járásbíróság rablás, rablási kísérlet, személyi szabadság megsértése, lopás és lopási kísérlet bûntettében, valamint magánlaksértés vétségében azt a hat vádlottat, akik még 2012 tavaszán raboltak ki több idõs sértettet Komádiban.

A vádlottak a tetõ megbontásával, a padlásfeljárón át jutottak be a házba. Az egyik idõs házaspárt, akik a bûncselekmény idején 81 és 89 évesek voltak, a vádlottak nadrágtartóval, nadrágszíjakkal megkötözték, kényszerítve õket arra, árulják el, hol tartják értékeiket. Azzal fenyegették õket, hogyha nem adják át, akkor tudják, hol lakik a leányuk és levágják késsel az ujjait. A vádlottak az éjjeliszekrény alsó fiókjában megtalált pénztárcából kivették a benne lévõ 100.000 forint készpénzt, a másik fiókból pedig egy aranyláncot, egy medált, valamint régi, forgalmon kívüli pénzérméket. Az idõs házaspár a közelmúltban elhunyt.

A bíróság Budai Szabolcs vezette büntetõtanácsa a most 17 éves elsõrendû vádlottat 3 év, a szintén 17 éves másodrendû vádlottat 2 év 6 hónap javítóintézeti nevelésre, a harmadrendû, jelenleg 19 éves vádlottat 2 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében töltendõ büntetésre ítélte. A csoport felnõttkorú tagjai közül a negyedrendû 6 év fegyházat, az ötödrendû 4 év fegyházat, a hatodrendû 9 év fegyházat kapott. Õ különös visszaesõként feltételesen sem kerülhet majd szabadlábra.

A bíróság indoklásából kiderült: a tippadó a harmadrendû vádlott volt, aki mindkét házaspárt ismerte, és tudta, hogy otthon pénzt tartanak. Információi szerint egyiküknél még széf és kassza is volt a házban. Az az ötlet is, hogy a kockaházak tetejének megbontásával jussanak be a padláson át a házakba, az ötödrendû vádlottól származott. A vádlottak elõre megbeszélték azt is, hogy a pénz megszerzése érdekében az erõszaktól sem riadnak vissza. Bár a vádlottak az eljárás során azzal védekeztek, hogy õk tulajdonképpen humánusan jártak el, hiszen az idõs férjet betegségére való tekintettel csak gyengén kötözték oda a székhez, a bíróság ezt indoklásában visszautasította. A bíró kiemelte: az éjszaka közepén, símaszkban, álmukban rátörni idõs emberekre, és lekötözve fenyegetni õket, távol áll a humánus elkövetéstõl.

Az indoklásból kiderült: három fiatalkorú személyisége a javítóintézetben eltöltött csaknem két év alatt hihetetlen változásokon ment át, a három fiú élenjáró tanuló lett, akik ma az intézmény legszorgalmasabb diákjai. A bíróság szerint az õ esetükben van esély arra, hogy hasznos tagjai lehetnek majd a társadalomnak.

Az ítélet részben jogerõre emelkedett, miután az elsõ és a másodrendû esetében mindenki tudomásul vette a döntést, a harmad- és hatodrendû vádlottak esetében az ügyész 3 nap gondolkodási idõt kért, a negyed- és hatodrendû vádlottak és védõik viszont fellebbeztek.

A bíróság az elõzetesekrõl is döntött, a három fiatalkorú elõzetes letartóztatását megszüntette, a három felnõtt vádlott viszont továbbra is elõzetesben marad. A döntés ellen csak az ötödrendû vádlott jelentett be fellebbezést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!