2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Ezerötszáz embert foglalkoztat a LEGO NyíregyházánForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-26 20:08:58
Magyarországnak szüksége van nagy nemzetközi világcégekre, amelyek nemcsak egyszerûen telephelynek tekintik az országot, hanem a magyarokkal közös céljaik is vannak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Nyíregyházán, az új LEGO-gyár átadásán. A dán cég 60 milliárd forintból építette fel a gyárat. A beruházásnak köszönhetõen már 1500 embernek ad munkát a cég Magyarországon.

Gyerekek is segítettek Orbán Viktor miniszterelnöknek és a LEGO vezetõinek, hogy egy szimbolikus gombnyomással hivatalosan is elinduljon a termelés. Mostantól Nyíregyházán készül minden ötödik LEGO kocka a világon, a legkisebbeknek való DUPLO-t pedig csak itt gyártják.

Már maga az új gyárépület is különlegesnek számít - a kertben LEGO-virágok nyílnak, de a megnyitó kedvéért juhászt, pulit, szürkemarhát és egy bográcsot is építettek. A dán cégnek ez a legmodernebb és a legzöldebb gyára az egész világon: úgy építették meg, hogy a lehetõ legkisebb káros hatással legyen a környezetére.

A mostani, 60 milliárdos beruházásnak köszönhetõen már összesen 1500 embert foglalkoztat a LEGO Nyíregyházán. A gyár igazgatója azt mondta: a dán vállalat ezzel a fejlesztéssel bizonyítja, hogy elkötelezett Magyarország iránt. „Nyíregyháza most még fontosabb szerepet játszik a globális termelésünkben. A nagyszabású beruházás egyértelmûen jelzi, hogy hosszú távra tervezünk itt” – mondta Jesper Hasselund Mikkelsen gyárigazgató.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy a LEGO az egyike annak a 43 nagy világcégnek, amellyel a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött. „A legtöbb embernek a magyar kis- és középvállalkozások adnak munkát, ezért fontos a magyar kézben lévõ kis- és középvállalkozók teljesítménye, de azt minden józan ember belátja, hogy ha a világgazdaságba mi megfelelõ színvonalon akarunk bekapcsolódni, akkor nekünk szükségünk van nagy nemzetközi világcégekre, akik nemcsak egyszerûen telephelynek tekintik Magyarországot, hanem velünk közös céljaink vannak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány 19 milliárd forintnyi adósságot vett át Nyíregyházától, miközben a városba több mint 170 milliárd forintnyi beruházás érkezett az elmúlt négy évben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!