2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fél százalékpontot csökkentett a kamaton az MNBForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-25 13:35:27
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi hatállyal fél százalék- ponttal 8,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - jelentette be Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatón hétfõn.

Fél százalékpontot csökkentett a kamaton az MNB


A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) keddi hatállyal fél százalékponttal 8,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - jelentette be Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatón hétfõn. A mérték megfelel az elõzetes többségi piaci-elemzõi várakozásnak.

Volt egy másik javaslat is, 0,75 százalékpont mérséklés, de a túlnyomó többség elvetette ezt. A MT úgy látja, hogy a reálgazdasági és inflációs kilátások szükségessé teszik a kamatcsökkentést, a pénz- és tõkepiac folyamatai és Magyarország kockázati megítélése pedig lehetõvé tette a fél százalékpontnyi vágást - mondta Simor. Legfrissebb jelentésében az MNB változatlanul 6,7 százalékos gazdasági visszaeséssel és 4,5 százalék inflációval számol 2009-ben.

A magyar gazdaság az elmúlt idõben a korábban jelzett pályán haladt, s abban sincs változás, hogy mély visszaesés tapasztalható - mondta az MNB elnöke. Belsõ szerkezetében azonban vannak változások: a belsõ fogyasztás nagyobb mértékben szûkül, mint azt három hónapja becsülték, ami a külsõ egyensúly jelentõsebb javulását eredményezi.

A MT értékelése szerint a nemzetközi környezet továbbra is bizonytalan, de az elmúlt hónapokban valamelyest stabilizálódott, a kilátások nem romlottak tovább, a globális és a magyar gazdaság gyors fellendülésére azonban a közeljövõben sem lehet számítani. A testület ezért - noha elemzõk nagyobb része már kisebb idei recesszióval számol - nem módosított a mínusz 6,7 százalékos GDP-elõrejelzésén, és változatlanul 0,9 százalék visszaesést vár 2010-ben. Komoly, 3,4 százalékos növekedésre két év múlva számítanak.

Az infláció fõ vonala is a prognosztizált úton halad, de a korábban jelzettnél erõsebb forintárfolyam és magasabb olajár mellett.. Elõbbi lefelé, utóbbi felfelé nyomja az árakat. A tartósan jelentõs mértékû inflációnak az a veszélye, hogy tartósan magas szinten rögzülnek a várakozások - közölte Simor András. Jövõ évi áremelkedési prognózisát az MNB 4,1-rõl 4,3 százalékra módosította, de Simor azt hangsúlyozta, hogy változatlanul úgy látják, középtávon akár a 3 százalékos célráta alá is süllyedhet az infláció.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!