2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hivatalos: kötelezõ lett itthon a pneumococcus elleni oltásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-31 21:12:43
A kötelezõ oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdõgyulladás és agyhártyagyulladás elõzhetõ meg. Az errõl szóló rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg. A védõoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.

A kötelezõ pneumococcus elleni oltás a 2014. június 30-a után megszületõ csecsemõkre vonatkozik. A korábban született csecsemõk oltását az eddigi rend szerint kell folytatni.

A rendelet kitér arra is, hogy a méhnyakrák-megbetegedésért felelõs humán papilloma vírus (HPV) elleni védõoltás kötelezõen felajánlható lesz: a tizenkét éves lányok a házi gyermekorvostól vagy az iskolaorvostól kaphatják meg ingyen ezt az oltást. A rendelet ezen része szeptember 1-jén lép hatályba.

Tavaly október végén jelentette be az egészségügyért felelõs államtitkárság, hogy kötelezõvé teszik a pneumococcus elleni védõoltást, a HPV elleni vakcina pedig kötelezõen felajánlandó lesz.

Eddig az ajánlott kategóriába tartozott a pneumococcus oltás, de szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta, és a szakmai tapasztatok azt indokolták, hogy ezt az oltást is fel kell venni a kötelezõ védõoltások sorába – mondta akkor Beneda Attila, a tárca helyettes államtitkára. A védõoltás három oltásból álló sorozatot jelent.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon eddig tíz fertõzõ betegség ellen volt az életkorhoz kötött kötelezõ védõoltás. Ezek: a gümõkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlõ (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!