2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Átadták a berettyóújfalui tejporgyáratForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-31 22:15:24
Korábban hírt adtunk arról, hogy felvidéki magyar vállalkozói befektetõkkel újraindul a tejporgyártás a berettyóújfalui gyárban. Az ünnepélyes átadót ma tartották.

A megjelenteket Galló Ferenc ügyvezetõ köszöntötte, majd a térség országgyûlési képviselõje, Vitányi István tartott ünnepi beszédet. A honatya az 1957-ben megnyílt tejporgyárral kapcsolatos személyes élményeit osztotta meg, amikor azt mondta: szinte együtt nõtt fel a létesítménnyel. A tejporgyár szervesen kapcsolódik nemcsak a városhoz, de az egész térséghez is, hiszen fénykorában több mint 200 ezer liter tejet dolgoztak itt fel.

– Szerettek itt dolgozni az emberek, hiszen az 1976-os kapacitásbõvítéssel – családtagokkal együtt – tízezer, mezõgazdaságban dolgozó lakosnak adott munkát, ezáltal megélhetést. A honatya Szabó Pált idézte, akinek Berettyóújfaluról két nagyon fontos intézmény ugrott be: a tejporgyár és a kórház. A honatya elmondta még, hogy a gyár elõtt álló szobor Mészáros Dezsõ 1958-ban készült alkotása, mely a szobrász elsõ köztéri mûve volt, s az ország egyetlen tejgyûjtõ munkást ábrázoló alkotás. Vitányi István köszönetet mondott a befektetõknek, Szilágyi Imre cégvezetõnek és a testvérpárnak: Bihercz Imrének és Gábornak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy újra régi fényében tündököljön a gyár, s elsõ lépésben 47, majd késõbb 200 embernek ad munkát.

Becsey Zsolt, volt külgazdasági államtitkár szintén kiemelte a mai átadó ünnepséget – több szempontból is. Az elsõ a tradíció felélesztése, hiszen itt már 1957-ben beindult a termelés. A második, hogy felvidéki magyar befektetõk vették meg, s ez garancia arra, hogy túl fogják élni az elsõ éveket. A magyar-magyar kapcsolatok fejlõdése miatt is nagyon fontos a beruházás beindulása, hiszen magyar alapanyagokból magyar hozzáadott értékkel magyar termékeket fognak elõállítani. Az sem mellékes, hogy a termékek jelentõs hányada külföldre kerül, ami által a piac biztosított. Lényeges körülmény, hogy az ügyvezetõ helybeli, ami a helyi erõk összefogását jelzi. Kiemelte még Becsey Zsolt azt is, hogy olyan beruházás indul újra, melynek fejlesztése a korábbi években elmaradt, mert minden a fõvárosra és környékére összpontosult.

Tóth Attila a megyei közgyûlés alelnöke felszólalásában a munkahelyteremtést emelte ki. A szobron elhelyezett emléktábla leleplezése után következett a szalagátvágás, majd a római katolikus és ortodox egyházfõk áldását követõen a vendégek megtekintették a gyár egy részlegét. Ludász Gyula, a gyár egykori vezetõje az újraindításban vállalt szerepet. Mint mondta, a technológia és az elemek Csehszlovákiából származnak, ám minimális ráfordítással a termelés újraindítható. Most éppen az energiaszolgáltatóval tárgyalnak. Minden sínen van, mivel a piac is biztosított – fûzte hozzá.

Muraközi István polgármester pohárköszöntõjében leszögezte: az eredményekért meg kell dolgozni, ám nem kell mindent kitalálnunk. Példa erre a meglévõ tejporgyár, aminek beindítása hatalmasat lendít a város, de a térség gazdasági életében is. Köszönetet mondott a felvidéki testvérpárnak, amiért életet lehelnek az üzembe.

A szükséges felújítási munkálatok eredményeként elsõnek a sovány tejpor gyártása indul be májusban, majd az instant termékeké, harmadik ütemben pedig joghurtot, sajtot, egyéb élelmiszereket gyártanak majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!