2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Száz sertést vághatnak havontaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-31 22:43:03
A kistelepülés új vágópontján bérvágást is vállalnak, a kapacitás heti 20 sertés.

2012-ben sertéshizlalda építésével vágott bele a közfoglalkoztatási programba Tépe település. Balogh András polgármester nemcsak ezt a részét, hanem az egész közmunka-programot sikertörténetnek tartja, hiszen – ahogy fogalmazott – nemcsak sepregetnek, hanem maradandót alkotnak.

- 18 fõvel kezdtük 2012-ben a munkát fóliasátras növénytermesztéssel, valamint a hizlalda megépítésével. 100 sertést hizlalunk egyszerre, a húsuk az önkormányzat konyhájára, onnan pedig az intézményekbe kerül, de korábban nem volt megoldva a levágásuk, ezért a 2013-as programot már úgy indítottuk, hogy felépüljön a vágópont – fogalmazott Balogh András polgármester. A vágóhíd már üzemel, valamennyi szakhatósági ellenõrzésen túl vannak, egy hentes szakmunkás és két fiatal segéd dolgozik ott.
Bérvágást is

A polgármester kiemelte, saját, közmunkában hizlalt sertéseik mellett a vágópontban bérvágást is vállalnak, a környezõ településekrõl is.

A közfoglalkoztatásra alapozva Tépén is megalapították a szociális szövetkezetet 15 fõvel, ahová az említett tevékenységeket átviszik, hogy szövetkezet formájában, önfenntartó módon éljenek tovább. A szövetkezeteknek létrehozott pályázaton 50 millió forintot nyertek, amelybõl húsfeldolgozót építenek. Így válik valódi értékteremtõvé a munka, s a profit helyben marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!