2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
További 6 és fél százalékkal mérséklõdik a gáz áraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-03 20:46:50
Ma lépett életbe az újabb rezsicsökkentés. Április elsejétõl további 6 és fél százalékkal mérséklõdik a gáz ára. Tavaly év eleje óta ez a harmadik gázárcsökkentés, a 2012-es árakhoz képest így már negyedével kerül kevesebbe a gáz. Õsszel az áram és a távhõ is olcsóbb lesz. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint már látszik, hogy tavaly kevesebbet költöttek a családok rezsire, mint 2012-ben.

120 – 125 forint: utoljára 2008-ban fizetett ennyit egy köbméter gázért Diósiné Taracsák Judit. A salgótarjáni asszonynak most még ennél is kevesebbe kerül a gáz: 119 forintba köbméterenként. A rezsicsökkentés elõtt ugyanezért 147 forintot is fizetett. Egy év alatt így csaknem 100 ezer forintot spórolt meg a fûtésszámlán.

„2013 január elsejétõl csak a gázon 91 ezer 959 forintot tudtunk megtakarítani, ami azért egy jelentõs összeg” - mondta a nõ.

A rezsicsökkentés 2013 januárjában kezdõdött. Akkor a gáz, az áram és a távhõ ára mérséklõdött 10 százalékkal, az elõzõ évi árakhoz képest. Még ugyanabban az évben júliusban csökkentették a víz- és csatornadíjat, a szenyvízszippantás és a szemétszállítás árát. De olcsóbb lett a palackos gáz valamint a kéményseprés is.

Novemberben újra a gáz, az áram és a távhõ ára lett kevesebb, további 11,1 százalékkal. Így év végétõl összesen több mint 20 százalékkal lett olcsóbb a gáz, a távhõ és az áram. Ezzel öt évvel ezelõtti szintre mérséklõdtek az árak.

Keddtõl újra a gázért kell kevesebbet fizetni: 6 és fél százalékkal. Így áprilistól 2012-höz képest már több mint a negyedével csökken a fûtõanyag ára. Õsszel pedig tovább folytatódik a rezsicsökkentés. Szeptembertõl 5,7 százalékkal lesz olcsóbb az áram, októbertõl 3,3 százalékkal pedig a távhõ.

A rezsicsökkentésért felelõs munkacsoport vezetõje az M1 A lényeg címû mûsorában azt mondta: a családoknak egyre kevesebbet kell rezsire költeniük. Németh Szilárd hozzátette: így a lakossági megtakarítások is növekedhetnek.

„Ez teljes egészében lenyomja az inflációt, még több bér marad az embereknél, még több pénzt lehet szabadon elkölteni a piacon, vagy ha már nem a piacon költik el a pénzt, abból akár államkötvényt lehet vásárolni, tehát megtakarításokat, illetve lehet csökkenteni azokat a kintlevõségeket amelyeket a baloldali kormányok alatt halmoztak föl” – fogalmazott Németh Szilárd.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint jól látszik az eredménye a rezsicsökkentésnek. Míg 2012-ben a havi kiadások több mint 27 százalékát tette ki a rezsi, addig 2013-ra már másfél százalékkal mérséklõdött ez az arány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!