2024. április 24. Szerda, György.
 
Választás 2014 – Pénteken 16 órakor zárják le a szavazóköri névjegyzékeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-04 08:46:51
Pénteken 16 órakor lezárul az országgyûlési választáson szavazásra jogosultak névjegyzéke, ezt követõen abba senkit – így a vasárnapig lakcímet létesítõket – sem lehet felvenni.

A szavazásra jogosultakról folyamatosan vezették a központi névjegyzéket: átvezették benne a többi között, ha valakinek megszûnt a választójoga vagy éppen visszakapta, átköltözött másik településre, vagy jelezte, hogy külföldön kíván szavazni, esetleg Magyarországon, de egy másik településen.

A szavazóköri névjegyzékeket és a mozgóurnát igénylõ választópolgárok jegyzékét pénteken 16 órakor lezárja a Nemzeti Választási Iroda, utána azokba választópolgárt felvenni és azokból törölni már nem lehet (kivétel, hogy a szavazatszámláló bizottság a szavazás napján a szavazóköri névjegyzékbõl törli azt, akit egyidejûleg felvesz a mozgóurnát igénylõk jegyzékébe).

Aki tehát április 4-én 16 óráig bejelenti új lakcímét és ezt rögzítik is a rendszerben, az már az új lakóhelyén szavazhat. Aki azonban csak ezt követõen kapja meg lakcímkártyáját a rendkívüli nyitva tartással mûködõ okmányirodáktól, az nem voksolhat az új helyen.

A zárás után az addig kizárólag elektronikus úton vezetett, lezárt szavazóköri névjegyzéket és a mozgóurnát igénylõ választópolgárok jegyzékét a helyi választási iroda kinyomtatja és hitelesíti. A szavazás napját megelõzõ napon pedig átadja a szavazatszámláló bizottsági elnököknek a szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylõ választópolgárok jegyzékét, a szavazólapokat és az egyéb kellékeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!