2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Nemzetiségük elismerését kérik a kárpátaljai ruszinokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-05 21:14:18
Az NRRZ elnöksége mély aggodalommal figyeli Ukrajna utóbbi hónapokban kialakult társadalmi, politikai és gazdasági helyzetét.

A Kárpátaljai Ruszin Néptanács (NRRZ) elnöksége nyilatkozatban kéri Ukrajna új vezetésétõl a ruszinok önálló nemzetiségként történõ állami szintû, alkotmányban rögzített elismerését és jogaik visszaállítását.

A ruszin szervezet nyilatkozata megállapítja, az NRRZ elnöksége mély aggodalommal figyeli Ukrajna utóbbi hónapokban kialakult társadalmi, politikai és gazdasági helyzetét. A kijevi Függetlenség téren lezajlott tiltakozó megmozdulások és emberáldozatokat követelõ tragikus események után az új ukrán hatalom az ország területi egységét fenyegetõ jelentõs kihívásokkal találta magát szemben áll a dokumentumban. A nyilatkozat szerint a Krímet Oroszország annektálta, nyugtalanság tapasztalható a keleti és déli országrészekben, államcsõd fenyeget, megbomlott a törvényes rend, fenyegetõ helyzet alakult ki az emberi jogok és szabadságjogok megõrzését illetõen, beleértve a nemzetiségi kisebbségeket adta hírül hétfõn a munkácsi mukachevo.net hírportál.

A nyilatkozat szerint az NRRZ hosszú évek óta kiáll Ukrajna demokratikus fejlõdése és európai integrációs törekvése mellett, tudva azt, hogy Európában tiszteletben tartják az emberi jogokat és az emberhez méltó élethez való jogot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!