2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Választás 2014 – Elemzõk: gyõzött a Fidesz, de billeg a kétharmadForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-07 08:13:39
Az MTI által megkérdezett szakértõk szerint a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás egyértelmû gyõztese, de az újabb kétharmados többség sorsa néhány egyéni választókerület eredményének végsõ alakulásától függ.

Hidvégi Áron szerint a Fidesz-KDNP választási gyõzelme azért jelentõs, mert kormánypozícióból a korábbi ciklusok során ilyen arányú többséget senkinek sem sikerült elérni.

A baloldali összefogás ellenzékbõl nem volt képes beváltani saját reményeiket, sõt négy évvel korábbi eredményein sem tudott jelentõsen javítani – fejtette ki az elemzõ, aki szerint a baloldal koncepciója egyértelmûen megbukott, és ez elsõsorban Gyurcsány Ferenc “integrálásának” tudható be, ami megakadályozta a baloldal megújulását.

Az elemzõ szerint a Jobbik erõsödése egyértelmûen a baloldali összefogás sikertelenségével áll összefüggésben, vagyis a kormánnyal szembeni protest szavazók a Jobbiknál csapódtak le legnagyobb arányban. A Századvég munkatársa ezzel összefüggésben ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Jobbik, bár növelte támogatottságát, mégsem tudott második erõvé válni és az egyéni körzetekben sem ért el látványos sikereket. Hozzátette: az LMP parlamentbe jutása sikerként is értékelhetõ, más szempontból azonban a párt veszített 2010-ben szerzett pozíciójából.

A fõvárosban elért baloldali sikerekrõl szólva Hidvégi Áron azt mondta, az MSZP és szövetségesei Budapest tradicionálisan baloldali kerületeiben nyertek egyéni mandátumokat, ahol nem ez, hanem a Fidesz-KDNP 2010-ben aratott gyõzelme volt szokatlan. Az elemzõ szerint emellett az is jól látható, hogy a kormánypártok a négy évvel ezelõtti eredményekhez hasonlóan most is stabilan megtartották elõnyüket a vidéki választókerületekben.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezetõ elemzõje arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz éppen a kétharmados többség határán billeg. Ez még az egyéni kerületi eredményektõl függõen alakulhat, egy ezekben számukra kedvezõtlen végeredmény ugyanis elveheti a kormánypárttól a minõsített többséget – fejtette ki, megjegyezve: a Fidesznek úgy lehet meg a kétharmados többsége, hogy szavazatszámra rosszabbul szerepelt, mint az elmúlt három választáson.

A Jobbik erõsödése mindenképpen jelentõs és az LMP bejutása is nagy eredmény, azután, hogy a párt kettészakadt és azután sok belsõ konfliktust élt át – fejtette ki Juhász Attila, aki kitért arra is, hogy nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek szerint a kis pártok relatíve jelentõs számú szavazatot is kaphatnak, például a névazonosság miatt.

A PC munkatársa a baloldali ellenzék vereségének legfõbb okát abban látja, hogy még a Fidesz által kialakított intézményes korlátok és hátrányok mellett is lehetõség lett volna jobb politikai teljesítményt nyújtani. A baloldali ellenzék sokáig egymással rivalizált, a 2013-as évet gyakorlatilag kihagyták, nem találtak hiteles, népszerû vezetõket, nem folytatattak egységes, hatásos kommunikációt, a kampány hemzseget az elszalasztott lehetõségektõl.

Szerinte nem meglepetés a Jobbik eredménye, hiszen volt “becsatornázni” a kormánnyal szembeni elégedetlenség egy részét és közben egyben tartotta saját táborát is, országosan mérsékeltebb hangvételû kampány folytatott, míg helyi szinten sokszor alkalmazott szélsõséges üzeneteket is. Juhász Attila szerint így a közelgõ EP-választás tétje lesz az is, hogy összességében az EU-ellenes szélsõjobboldali pártok mennyire erõsödnek meg.

Juhász Attila szintén úgy értékelte, hogy a fõvárosban jobban szereplõ baloldal eredménye inkább bizonyos mértékû visszarendezõdést jelent, hiszen Budapesten hagyományosan nem a jobboldali pártok az erõsebbek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!