2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szemmel tartják a csokinyulakat (is)Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-11 10:57:39
Ünnep elõtt kiemelten ellenõrzik a szezonális termékeket.

Péntekig 14 ellenõrzést végzett el a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelõsége a húsvéthoz kapcsolódó, április 1-tõl 19-ig tartó akciójában. Öt esetben, vagyis 36 százalékban találtak jogsértést – tudtuk meg dr. Barcsa Lajos igazgatótól.

A fogyasztóvédelmi felügyelõség az általános kereskedelmi feltételek vizsgálatán (Vásárlók Könyve, nyugtaadás, stb.) túl elsõsorban a megfelelõ ár- és egységár feltüntetését, a húsvéti akciók valóságtartalmát figyeli. A fenti szabálytalanságok közt találtak nem hitelesített mérleget és elõfordult a vevõ megkárosítása is – részletezte Barcsa Lajos. Külön kiemelte, hogy a tojás egységára mellett már a kilogrammonkénti árat is fel kell tüntetni; ez egyébként elõnyös szabályváltozás a külföldinél gyakran nagyobb méretû magyar tojás javára.

Az élelmiszerek ellenõrzése már nem a felügyelõség hatásköre; amennyiben a revizorok a próbavásárlások során „gyanús” élelmiszert, például lejárt szavatosságú csokoládét találnak, értesítik a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal még nem adta ki a 2014 tavaszi kiemelt ellenõrzésekrõl szóló utasítást – tájékoztatott dr. Tischler István megyei igazgató fõállatorvos.

„Annak megjelenéséig a HBM Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, valamint a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Hivatal munkatársai az idei létesítmény-ellenõrzési terv teljesítése során végzett helyszíni ellenõrzéseken az elõállító üzemekben, forgalmazás és vendéglátás területén fokozottabban ellenõrzik a tojás, a füstöltáruk, édességek, péksütemények minõségi, jelölési és forgalombahozatali megfelelõségét. Az eddigi ellenõrzések során az élelmiszer-biztonságot nem veszélyeztetõ – jellemzõen nyilvántartási – hibák fordultak elõ” – tudatta a fõállatorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!