2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: az infláció 0,1 százalék volt márciusbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-12 09:50:19
A fogyasztói árak márciusban 0,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, februárhoz képest pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint az utóbbi egy évben a háztartási energia, a jármûüzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, míg a szeszesitalok, dohányáruk és szolgáltatások drágultak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetõje az adatok közlésekor elmondta: a szolgáltatások árának emelkedését elsõsorban a repülõjegyek drágulása okozta, de például drágább lett vidéken a taxiközlekedés és országszerte nõtt a kulturális és oktatási szolgáltatások ára is.

Londoni pénzügyi elemzõk arra számítottak, hogy a februári 0,1 százalék után kissé gyorsulhatott, de továbbra is jóval 1 százalék alatt maradt az éves összevetésû magyarországi infláció márciusban. Ezzel szemben az elõzõ havival megegyezõ szinten maradt a fogyasztó árak éves növekedési üteme márciusban, míg januárban gyakorlatilag nem változtak az elõzõ év azonos hónapjához képest.

Mináry Borbála kitért arra is, hogy az újabb rezsicsökkentés keretében végrehajtandó gázár-csökkentés hatása részben már az áprilisi, de fõképp a májusi inflációs adatokban lesz tetten érhetõ.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke márciusban 0,1 százalék volt az elõzõ hónaphoz, és 2,7 százalék az elõzõ év azonos idõszakához képest. A havi maginfláció februárban 0,1 százalék csökkenést mutatott, de az éves összevetésû mutató márciusban alacsonyabb volt az elõzõ havi 2,8 százaléknál.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index februárhoz képest a teljes kosárra számított indexszel megegyezõen 0,2 százalékkal emelkedett, míg 2013 márciusával összehasonlítva 0,3 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint.
Egy hónap alatt 2014. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak. Nõtt a tej (1,8 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (0,8 százalék) ára. Csökkent azonban az étolaj (2,9 százalékkal), a tojás (1,4 százalékkal), a sertéshús (1,2 százalékkal) és a liszt (1 százalékkal) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt: 0,6 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelõen.

Átlag felett, 0,5 százalékkal nõtt az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, jármûüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára. Ezen belül a jármûüzemanyagok 0,9 százalékkal kerültek többe. Kisebb mértékû árnövekedés következett be a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék), a szolgáltatások (0,2 százalék), valamint a szeszes italok, dohányáruk (0,1 százalék) körében, miután a tömény italok 0,4, a dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott az elõzõ hónaphoz képest.

Éves összevetésben az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül a liszt ára 19,2 százalékkal, az étolajé 14,8 százalékkal, a cukoré 13,7 százalékkal, a tojás 10,8 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 4,0, a kenyéré pedig 3,3 százalékkal csökkent. Drágult viszont a sajt 10,6 százalékkal, a tej pedig 11 százalékkal.
A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nõtt a dohánytermékek árának 18,1 százalékos emelkedése miatt, míg a szeszes italok ára alig változott.

A szolgáltatások 1,8 százalékkal drágultak tavaly március óta, ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. A lakás karbantartása viszont 4,1 százalékkal kerül többe, a távolsági utazás 7,5 százalékkal, a vidéki taxi 8,3 százalékkal, a színházjegy 6,3, az oktatási szolgáltatás 3,1 százalékkal drágult.

Az egyéb cikkek körében szintén - 1,1 százalékos - árcsökkenés történt, ezen belül a jármûüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 10 százalékkal; ezen belül a távfûtésért 11,4, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. márciushoz viszonyítva.

Az Európai Unió 28 tagországában 2014. februárban a fogyasztói árak (a harmonizált elõzetes adatok szerint) átlagosan 0,8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. februárban. Bulgáriában és Cipruson csökkentek leginkább az árak, míg a legnagyobb drágulás Máltán és Finnországban következett be.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!