2024. április 24. Szerda, György.
 
Ezzel a lépéssel tízezreket spórolhatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-14 22:41:52
Megugrott azok száma, akik régi, forintalapú lakáshitelüket újra cserélnék. Az alapkamat folyamatos csökkenése miatt ugyanis ma már jóval kedvezõbb feltételekkel lehet lakáskölcsönhöz jutni, mint akár két-három évvel ezelõtt.

Megugrott azok száma, akik régi, forintalapú lakáshitelüket újra cserélnék. Van olyan pénzintézet, ahová már több százan nyújtották be igényüket. Az alapkamat folyamatos csökkenése miatt ugyanis ma már jóval kedvezõbb feltételekkel lehet lakáskölcsönhöz jutni, mint akár két-három évvel ezelõtt. Az új hitelen évente több tízezer forintot lehet megtakarítani, mert sokkal kisebb kamatot kell utána fizetni, mint a régi hitel után.

Az egyik bankfiókban egyre többen érdeklõdnek arról, hogy kiválthatják-e meglévõ forint lakáshiteleiket egy új, kedvezõbb kölcsönnel. Ezzel ugyanis sokat meg lehet takarítani. A mostani kamatkörnyezetben ahol már 6-6,5 százalék között mozognak a kamatlábak, sokkal kedvezõbb és sokkal izgalmasabb egy hitelfelvétel vagy hitelkiváltás, mint amikor kétszámjegyûek voltak a kamatlábak. Ez azt jelenti nagyságrendileg, hogy veszünk egy átlagos hitelösszeget, akkor az ügyfél zsebében marad nagyjából 35 ezertõl, akár 80 ezer forintig is – mondta Bunna Gyula, az UniCredit Bank ügyvezetõ igazgatója.

A megtakarítás mértéke még nagyobb lehet, ha az alapkamattal együtt a hitelek kamatai tovább csökkennek. A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint a hitelkiváltás más elõnyökkel is kecsegtet. Igénybe vehetõk olyan támogatások, amik további kedvezõ lehetõségeket jelentenek. Ezek közül az egyik az állami kamattámogatás, ami 5 évig fix kamattámogatást jelent. Ezzel csökken a hitelek kockázata. Jobban tervezhetõ a hitelek elsõ 5 éve, ezért bátrabban választják az adósok. Egy másik lehetõség a munkáltatói hiteltámogatás- mondta Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke.

A múlt hét óta a munkaadók adó- és járulékmentesen, 5 éven át, összesen 5 millió forinttal segíthetik dolgozóikat hiteleik törlesztésében. A támogatás lakásvásárlásra és építésre is felhasználható.

A pénzintézeteknél arra hívják fel a figyelmet, hogy az adósoknak csak egy része tud élni a hitelkiváltás lehetõségével. A hitelkiváltásnak is vannak feltételei. Az egyik a jövedelem. Hiszen a törlesztõ részletet az igazolt jövedelemhez képest kell figyelembe venni, azaz ha jelentõsen nagyobb a mostani jövedelméhez képest az ügyfélnek a törlesztõ részlete, akkor meghiúsulhat a kiváltás. De ugyanilyen fontos feltétel a lakóingatlan értéke – mondta Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezésért felelõs vezetõje.

Ha a fedezetként megjelölt ingatlan értéke kisebb, mint a hitel összege, akkor nem lehet a régi lakáshitelt újra váltani. A bankoktól kapott tájékoztatás szerint fõként a nehezen törlesztõ ügyfelek érdeklõdnek leginkább, de egyre több az olyan ügyfél is, aki rendben tudja fizetni lakáshitelét. A kisebb törlesztõ részlet ugyanis kisebb kockázatot is jelent a családi kasszában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!