2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Milliós költség a családnak - így készülhet ráForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-17 09:18:56
Komoly anyagi terhet jelent a családoknak a gyermekük taníttatása, mivel a szülõknek csak elenyészõ része készül elõre ezekre a költségekre, derült ki egy egyetemisták körében végzett friss kutatásból.

Állami ösztöndíj nélkül ötmillió forintba kerül a diploma megszerzése. Ez komoly anyagi terhet jelent a családoknak, mivel a szülõknek csak elenyészõ része készül elõre ezekre a költségekre. A tudatosan tervezõk fele azonban már a gyermek nyolc éves kora elõtt megkezdi a takarékoskodást.

Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: diákokat kérdeztek meg arról, hogyan látják az egyetemi tanulmányokat és annak a finanszírozását. Mind az önköltséges, mind az ösztöndíjas hallgatók beszámoltak anyagi nehézségekrõl, a megkérdezettek negyedének problémát jelent a tanulmányaihoz szükséges összeg elõteremtése. A megkérdezettek 87 százaléka szülõi támogatást vesz igénybe, tízbõl négy diák pedig dolgozik is a tanulás mellett. Az önköltséges hallgatók körében még inkább jellemzõ, hogy munkát vállalnak, 72 százalékuk mondta, hogy dolgozik miközben fõiskolára, egyetemre jár. A Diákhitelt viszonylag kevesen, a válaszadók tíz százaléka veszi csak igénybe.

A kutatásban azt is megkérdezték, hogy mennyibe kerül egy-egy diploma megszerzése. Egy mesterdiploma az önköltséges hallgatók esetében ötmillió, az állami ösztöndíjasok esetében pedig körülbelül 2,5 millió forint.
Sallai Linda helyesli azt a szemléletet, hogy a szülõk már a gyermek kiskorában elkezdenek takarékoskodni a felsõfokú tanulmányokra. Külföldön már sok helyen jellemzõ ez, és nekünk is meg kellene tanulnunk, hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. Az egyik forrás az életbiztosítás lehet, s erre meg is jelent az igény az ügyfelek részérõl. Ennek elõnye, ha bármi történik a szülõvel, a gyereknek akkor is rendelkezésére fog állni az összeg, amikor szüksége lesz rá, mondta el Sallai Linda.

Klinghammer István felsõoktatásért felelõs államtitkár a mûsorban hozzáfûzte: a jól tanuló, motivált hallgatók tanulmányi ösztöndíjat – és amennyiben a családi körülményei ezt indokolják – szociális támogatást is kaphatnak. A nem állami ösztöndíjasok az önköltséges tanulást tudják választani, a Diákhitel I. és II. szülõi támogatás nélkül is biztosítja a hallgatóknak a továbbtanulást. Az államtitkár hangsúlyozta: ehhez felnõttként kell gondolkodni, tudni kell azt, hogy a diplomához jutás azzal jár, hogy késõbb jobb életfeltételei lesznek a fiatalnak, s vállalni kell, hogy a kedvezõ kamattal felvett kölcsönt visszafizeti. Klinghammer István arról tájékoztatott, hogy 106 ezer jelentkezõ van a felsõfokú képzésre, ebbõl közel 92 ezren állami ösztöndíjas képzésre, 14 ezren pedig önköltséges képzésre jelentkeztek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!