2022. június 30. Csütörtök, Pál.
 
A jó baktérium nem ellenség – tévhitek a fertõzésekrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-17 10:16:19
Az immunrendszer úgy mûködik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erõsebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetõje.

A fertõzéseket könnyebben kapjuk meg, ha szervezetünk legyengült. Ez azonban nemcsak az immunrendszeren múlik, hanem a másik két védelmi zóna, a bõr- és a bélflóra állapotán is. Ha ezek sérülnek, fogékonyabb a szervezet a fertõzésekre. Tájékozatlansága miatt az ember magának is sok kárt tud okozni, erre a szakember két példát említ: ha indokolatlanul (nem orvosi rendelésre) szed valaki antibiotikumot, vagy rendszeresen antibakteriális szappanokat használ például. Köztudott, hogy az antibiotikumok nemcsak a betegséget okozó baktériumot, hanem a jótékony bélbaktériumokat is pusztítják. Ha a kúra nem tart sokáig, a bélflóra pár nap alatt önmagától regenerálódik.

Más a helyzet, ha valaki hosszú ideig és több féle antibiotikumot kénytelen szedni, mert ezzel megbontja a bélflóra (és egyéb testtájai flórájának) normális összetételét, ami a szakember szerint olyan, mint az erdõnek a tarvágás. Vagyis a bélben tömegével semmisülnek meg baktériumcsoportok, melynek következményeként a szervezet védtelenné válik. Olyan fertõzéseket is megkap, melyek miatt a hétköznapi állapotában nem betegedne meg. Példaként említette, a szalmonellás tojást. Egészséges emberben százmillió fertõzõ szalmonellabaktérium szükséges a fertõzéshez, ez egyetlen tojásban nincs meg. Akinek a bélflórája hiányos, vagy a steril élelmiszer fogyasztása miatt immunrendszere nem készült fel ezeknek a kórokozóknak a kivédésére, az viszont megbetegedhet.

Sokan úgy tudják, hogy ha antibiotikum szedésére kényszerülnek, javasolt valamilyen probiotikum szedése is, épp a bélflóra megóvása érdekében. Dr. Barcs István szerint a probiotikumok nem ártanak, de tartós védelmet nem fognak adni. Ennek az az oka, hogy a bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat, minden embernek egyedi, csak rá jellemzõ baktérium törzsekbõl (a baktériumok „egyedei”) áll össze. Úgy magyarázza: ezek szervezetünk „saját népei”. A probiotikumok viszont az emberhez nem adaptálódott „átutazók”, nem káros mikróbákat, baktériumokat tartalmaznak. Ezek átmenetileg ki tudják tölteni az antibiotikum kúra miatt keletkezett ûrt, de hosszú távon nem életképesek a szervezetben. Barcs István szavai szerint olyanok, mint a vendégmunkások: elvégzik hasznos feladatukat, aztán dolguk befejeztével távoznak.

Sokan hiszik, hogy egészségük záloga az állandó fertõtlenítés, a steril környezet elérése. Nem sokan tudják, hogy a túl steril környezet nem feltétlenül jó, mert akik így élnek, azoknak a szervezete nem szokik hozzá a fertõzõdésekhez. Így történhet meg az, hogy azonnal megbetegednek, amint olyan helyre mennek (tömegközlekedés, munkahely, külföld) ahol a megszokottól eltérõ mikroflórával találkoznak, mert nem alakul ki a megfelelõ ellenálló képességük. Barcs István szerint mindez a túlcivilizált országokra jellemzõ a leginkább. Ha valaki gyerekkorában átesik a (esetleg homokozóban megkapott) tünetmentes toxoplazma fertõzésen, akkor terhessége alatt már védett lesz, vagyis nem kell a macskákat kerülnie attól rettegve, hogy magzata károsodik – magyarázza, miért veszélyes a túlzott sterilitás.

Dr. Barcs István óv attól mindenkit, hogy antibakteriális kozmetikumokat használjon, mert ezzel tönkreteszi a szervezet elsõdleges védelmi vonalát, a bõrt. A tisztálkodás önmagában is, mechanikusan eltávolítja a szennyezéseket, ezzel együtt csökkenti a baktériumok számát is, de kémiailag csökkenti a verejtékbõl származó antimikrobás hatású sók, zsírsavak mennyiségét is. Ha mindez folyamatos fertõtlenítéssel egészül ki, lemossák még a védõ baktérium réteget, megnyitva az utat a fertõzések elõtt. A szakember arra figyelmeztet: nem tehet rosszabbat egy gondoskodni vágyó anya gyermekével, minthogy antibakteriális tusfürdõvel fürdeti.

TANÁCSOK, TÉVHITEKKEL KAPCSOLATBAN:
ne szedjen antibiotikumot orvosi rendelés nélkül, ráadásul ne több félét, hosszabb ideig
savanyított tejtermékek közül válassza elsõsorban az aludttejet, mert abban bizonyosan nincs mesterséges adalékanyag
úgy védheti meg a gyermekét a szülõ, ha engedi piszkosnak is lenni
hazaérkezéskor kezet kell mosni (tömegközlekedés, vásárlás, iskola, munka után) de otthoni környezetben evés elõtt már nem feltétlenül
saját kert fájáról származó gyümölcsöt meg lehet enni mosás nélkül
penészes élelmiszert ki kell dobni (pl. nem elég a lekvár tetejérõl kanállal levenni) mert a penészgomba rákkeltõ toxint termelhet, ami az egész élelmiszert szennyezhette
házi gombatenyészetek fogyasztása (pl. japán kristály) lehet jó, de a házi továbboltások során akár káros baktériumok is kerülhetnek bele
a padló fertõtlenítése felesleges (kivéve kisgyerekes háztartás)
wc tisztításához indokolt fertõtlenítõ hatású szert használni
antibakteriális kézmosó rendszeres használata nem javasolt, mert a bõr védõ funkcióját tönkreteszi, elég a normál kézmosás szappannal
ne higgyünk az ellenõrizhetetlen forrásból származó információknak, ha kérdésünk van, forduljunk szakemberhez

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!