2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Rossz alvóknak is jó az év gyógynövényeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-17 10:38:01
Létezik olyan gyógynövény, amely nyugtat, emésztési panaszokat enyhít, herpesz kezelésére is jó, ráadásul itthon is megterem. Ez a „csodanövény” az orvosi citromfû, amelyet a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2014-es Év Gyógynövényének választott.

Az orvosi citromfû (latin nevén Melissa officinalis) rendkívül sokoldalúan felhasználható, hazánkban is termesztett növény, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztetõ illatáról kapta.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban belsõleg nyugtalanság, alvászavarok és emésztési panaszok kezelésére, külsõleg herpesz esetén alkalmazzák. Gyakran használják élelmiszerek ízesítésére is kellemes íze és illata miatt.

Manapság egyre több gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítõ alapanyaga, de kellemes íze és illata miatt teaként is közkedvelt. Illóolajtartalma eléggé alacsony, ezért a citromfû illatú kozmetikumok általában a hasonló illatú, de kevésbé sokoldalú citronella (latinul Cymbopogon) fajok olaját tartalmazzák. Ám mivel a citromfû neve (nem utolsósorban gyógyászati hasznai miatt) hazánkban jobban cseng, a citronellatartalmú kozmetikumok zömén a is „citromfû” név található – áll az MGYT Gyógynövény Szakosztályának sajtóközleményében.

Az Év Gyógynövénye kezdeményezést az MGYT Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította útjára, azzal a céllal, hogy segítse a gyógynövények szakszerû felhasználását. Tavaly az Év Gyógynövénye a máriatövis lett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!