2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A holokausztra emlékeztek MagyarhomorogonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-20 10:21:59
“A Holokauszt Emlékév – 2014”a Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola tanulói sokszínû programot valósított meg. Egy még ma élõ szemtanú, Madarász Ervin bácsi felidézte a magyarhomorogi holokauszt történetét.

Az településen lakó mindhárom zsidó családot elhurcolták a nagyváradi gettóba, majd koncentrációs táborba.

A gyerekek felkutatták a helyi és a környékbeli temetõk zsidó fejfáit. Ezekbõl és a holokauszt neves áldozatairól (pl. Radnóti Miklós, Rejtõ Jenõ, Richter Gedeon, Kabos Endre) életútjukból kiállítást készítettek.

A 8. osztályosok Õrzõk csapatnévvel – Csorvási Henriett, Gulyás Gábor, Kolozsvári Boglárka, Napik Vanessza, Tarsoly Tamara részt vettek a „Híd múlt és jelen közt” címû, a Holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó versenyen, és bejutottak a 2014. május 8-án Budapesten tartandó országos döntõbe.

Az iskola 7-8. osztályos tanulói április 25-én meglátogatják a felújított debreceni zsinagógát, ahol elõadást hallgatnak meg a zsidó nép történetérõl, szokásairól. Amberboyné Ignácz Irma tanárnõ és Kállai Szilvia iskolatitkár pályázatot nyújtottak be az emlékévhez kapcsolódóan. A sikeres pályázat révén május 18-án két órás programmal hívják õket a budapesti Holokauszt Emlékközpontba.

Hagyományosan megemlékeztek 2014. április 16-án a Magyar Holokauszt Emléknapjáról, ahová meghívták a helyi önkormányzat képviselõit, valamint azokat a helybeli lakosokat, akiknek a házában 1944-ben a három elhurcolt zsidó család élt. A 8. osztályosok mûsorukat versekbõl, az általuk írt szövegekbõl (elképzelt naplórészlet, országgyûlési felszólalás, piaci jelenet) állították össze, majd a jelenlévõkkel közösen megtekintették a kiállítást.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!