2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Magukra hagyják a lakáshiteleseket?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-28 14:42:44
60 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, de egyelõre nem élnek vele.

Összesen 60 milliárd forint kedvezményes hitelt vehetnének fel az önkormányzatok múlt péntek óta, hogy megvásárolják a fizetésképtelen hitelesek lakásait, és a lakó így ne kerüljön utcára – azóta hatályos ugyanis az ezt biztosító törvény. A helyhatóságok azonban nem tolonganak a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB), hogy felvegyék a hitelt, és úgy tudjuk, eddig egyetlen önkormányzat sem igényelte a pénzt. – Tudunk arról, hogy több önkormányzat is érdeklõdik a hitel iránt, de konkrét igénylés hozzánk még nem érkezett – mondta a Blikknek Õry Kovács Katalin, az MFB kommunikációs vezetõje.

– Együtt érzek azokkal, akik elveszíthetik lakásukat, de az önkormányzatok így is adósságban úsznak, egyszerûen n e m m e rünk újabb hitelt felvenni – mondta a Blikk nek Gémesi György, Gödöllõ polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. – A kormány inkorrekt helyzetbe hozott bennünket, mert nekünk, polgármestereknek kell döntenünk arról, hogy az utcára kerüljenek-e az emberek. Ha az MFB-nek van 60 milliárd forintja lakásvásárlásra, miért nem õk veszik meg a fi zetésképtelen emberek ingatlanjait? Ha a városok meg is vennék a lakásokat, mi a garancia rá, hogy aki a törlesztõrészletet nem tudta fizetni, az majd a bérleti díjat fizetni fogja? – panaszkodott Gémesi.

– Ez a hitelprogram azonkívül, hogy segítséget jelent a fizetésképtelen hiteleseknek, az önkormányzatokat is kedvezõ helyzetbe hozza – vélte ugyanakkor Szollár Domokos kormányszóvivõ.

– A helyhatóságok nyomott áron juthatnak a lakásokhoz, az árverések elõtt a bank már a forgalmi érték 60 százalékát kéri csak. Így létrejöhet egy szociális bérlakásállomány, amire országszerte nagy szükség van.

A néhány tízezer forintos szociális lakásbért pedig sokkal többen tudják megfi zetni, mint a százezres nagyságrendû törlesztõrészletet – tette hozzá a kormányszóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!