2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Már mûködik Veszprém elsõ naperõmûveForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 06:07:46
A beruházást uniós forrásból valósították meg, a kivitelezés lehetõségét pedig egy gyõri cég nyerte el. A létesítmény hozzájárul a környezetre káros hatások, ezek között az üvegházhatású gázok és a fosszilisenergia-felhasználás csökkentéséhez, emellett pedig a névleges teljesítménye - indirekt módon – körülbelül 150 család éves energiaszükségletét fedezi.

A veszprémi naperõmû mintegy 400 millió forintos uniós támogatásból valósult meg. 6800 négyzetméteren alakították ki a megyeszékhely külterületén, mondta a Krónikának Horváth Balázs, a beruházó kft. ügyvezetõ igazgatója. Hozzátette: ma Magyarországon öt darab ilyen erõmû van. A veszprémi is kiserõmûnek minõsül, amely közvetlenül az E.ON hálózatra termel egy saját tulajdonú transzformátoron keresztül.

Hazánk versenyképessége nagymértékben függ az energiaellátás biztonságától, ezért nem csak az ipari, hanem a magánfelhasználás támogatásáról is tárgyal a kormány, mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség Fejlesztés Programokért felelõs helyettes államtitkára. Hozzátette: „azt a két célkitûzést, amelyet az energiahatékonyság és a zöldenergia térnyerés tekintetében Magyarország csak akkor lehet elérni, ha nem csak a piaci, önkormányzati szegmensben jelennek meg ezek az alternatív energiahordozók, hanem a lakossági piacon is. A következõ hónapokban kell azt a kérdést kell teljes egészében lezárni, hogy az állam, illetve az Európai Uniós pénzek miként tudnak ebben a lakossági energetikai korszerûsítésben megjelenni.”

A veszprémi önkormányzat energiastratégiájában már évek óta kiemelkedõ szerepet kapnak a megújuló energiák, mondta Porga Gyula, a város polgármestere. A középtávú stratégiában szerepel még, hogy a helyi közösségi közlekedést az elektromos buszokra átállítani.

Az erõmû névleges teljesítménye éves szinten 550 ezer kilowatt óra, ami körülbelül 150 család éves energiaszükségletét tudja fedezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!