2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ezért veszélyes élményfürdõként használni a gyógyvizeketForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-24 18:50:21
Másnaposság, meddõség, reuma és több más egészségügyi probléma esetében is sokat lehet várni a gyógyvizektõl, de aki nem tudja, hogyan éljen a lehetõséggel, rosszul is járhat.

Hidrogeológiai adottságainak köszönhetõen Magyarország, nemzetközi szakértõk szerint is, termálvíz-nagyhatalom. A gyógyvíz nagyon sok betegség kezelésére, megelõzésére alkalmas, többek között ízületi bántalmakra, meszesedésre, reumára, emésztõrendszeri problémákra ajánlják az orvosok. A lehetõséggel azonban viszonylag kevesen élnek, fõleg idõsebbek, miközben fiataloknak is hasznos lehet.

Kvarda Attila, a hévízi Szent András Reumakórház ügyvezetõ igazgatója elmondta, a helyi tó vizének gyógyanyagtartalma rendkívül összetett, szerves és szervetlen összetevõk, valamint radon, kén, illetve kénvegyületek is vannak benne. A hévízi gyógytónak emellett kiemelkedõ a karbonát, a kalcium és a magnézium tartalma is, amely gyulladáscsökkentõ és fájdalomcsillapító hatásúvá teszik a vizet.

Rabóczky Anita, a Parádfürdõi Kórház fõigazgatója a Kossuth Rádió mûsorában elmondta, náluk nincs nagy tó, illetve nagyobb medencék vagy strand. A Mátra északi oldalán fekvõ hely a nevét az ott található vasas-timsós, arzénes vízrõl kapta. Ezt a magas arzéntartalma miatt nem lehet nagy medencékbe tenni, a gyógyulni vágyók kádfürdõket vesznek. Erre egyelõre csak a kórházban van lehetõség, de a gyógyvizet szeretnék majd a gyógyturisztikában is, szállodáknak értékesítve is hasznosítani – tette hozzá a fõigazgató. A helyi gyógyvíz különösen nõgyógyászati betegségek, meddõség, valamint bõrgyógyászati és mozgásszervi problémák esetén alkalmazható sikerrel.

Rabóczky Anita elmondta még, a parádfürdõi vizet 2009-ben minõsítettek gyógyvízzé, de a helyi völgyet már 1730-ban is gyógyhelyként emlegették. A vasas-timsós fürdõvíz mellett az ivókúra formájában alkalmazható parádi csevice a helyiség másik fõ, természet adta gyógyterméke. Ezt palackozva is kapni lehet, és fõleg gyomorbetegségekre, így különösen a fekélyre gyógyítására alkalmas. Nagy étkezések után, másnapos gyomorra szintén jó, bár kéntartalma miatti „pikáns” illata miatt sokan nem kedvelik.

A tizenkét medencés budapesti Szent Gellért Gyógyfürdõ nappali kórházának igazgatója, Péntek Irén elmondta, forrásaik, mint a fõvárosiak általában, földes-meszes gyógyvizet hoz, amelynek magas a nátrium, a szulfát, a klorid és a fluorid-ion tartalma is. Van még egy különlegesség, hogy a 3-as és a 6-os forrásukból feltörõ víz radont is tartalmaz – tette hozzá. A Gellért fürdõ gyógyvizét elsõsorban mozgásszervi problémák, idült ízületi gyulladások, oszteoporózis (csontritkulás), ízületek degeneratív megbetegedéseinek gyógyítására használják.

A Kossuth Rádió mûsorában arról is szó volt, hogy a gyógyvizek esetében is vannak ellenjavallatok, így például lázas betegségek idején, szív- vagy veseproblémák fennállásakor nem alkalmazható ez a fajta terápia. Tizennégy éven aluliaknak szintén nem ajánlott a gyógyvizes kúra. Idõsebbeknek sem tanácsos egyhuzamban túl sok ideig, több órán át az ilyen vizekben tartózkodni, mert például az érrendszeri, keringési vagy az akut gyulladásos, esetleg légzési betegségek tünetei súlyosbodhatnak, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Elhangzott még, hogy a gyógyfürdõ nem élményfürdõ, alkalmazása elõtt ki kell kérni orvosunk véleményét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!