2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Megszûnik az uniós támogatás: mi lesz a magyar dohánytermelõkkel?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-25 10:22:51
Elkezdõdött a tavalyi év után járó úgynevezett szerkezetátalakítási támogatás kifizetése a termelõknek, ezzel tudják csökkenteni a hiteleiket. Már most készülni kell azonban arra, hogy 2015 és 2020 között az Európai Unióban megszûnik a dohány szerkezetátalakítási támogatása. Kérdés, hogy hazai forrásból sikerül-e pótolni, mert máskülönben veszélybe kerül a magyar dohánytermesztés és húszezer munkahely.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermesztõk Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsorában elmondta: a tavalyhoz hasonlóan idén is közel ötezer hektáron termelnek dohányt Magyarországon. A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elkezdte az elmúlt évi termelés után a szerkezetátalakítási támogatás folyósítását. Az összesen 22,4 millió eurós támogatásra mindenképpen szükségük van a termelõknek. Ha ez nem lenne, akkor Magyarországon nem lenne dohánytermesztés, mondta Bényei Illés.

A Magyar Dohánytermesztõk Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a 2015 és 2020 közötti ciklusban az unió már nem engedélyezi a szerkezetátalakítási támogatás folytatását, ezért a Minisztérium vezetése és az iparág szereplõi azon dolgoznak, hogy a támogatás hazai forrásból biztosított legyen.

Magyarországon évente 9100 tonna dohányt termesztenek, ami csepp a tengerben, fogalmazott a szövetség elnöke. Az Európában mûködõ dohánygyárak több mint nyolcvan százalékban Európán kívüli országokból hozzák be az alapanyagot, vagyis a magyar dohánytermesztés esetleges kiesése a cigarettagyáraknak nem okozna gondot. Az a mintegy húszezer ember azonban, aki Magyarországon a dohánytermesztésben érintett, elveszítené jelenlegi munkáját, s ez az elmaradott térségekben komoly foglalkoztatási problémát okozna.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!