2024. április 24. Szerda, György.
 
MNB: május 31-ig fizethetik vissza a bankok a jogsértõ díjemelésekkel elvont pénzeketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-26 11:12:01
A pénzügyi szervezeteknek az eredetileg elõírt április 30. helyett – a felmerülõ problémák elhárításáig, a feladatok elvégzéséig, de – legkésõbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerûtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: több pénzügyi szolgáltató már megkezdte a jogsértõ banki díjemelésekkel elvont pénzek visszatérítését.

Az MNB több szervezet megkeresése alapján döntött a határidõ meghosszabbításáról az érintett fogyasztói kör, valamint a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történõ azonosítása érdekében.

A jegybank becslése szerint a határozatokkal érintett pénzügyi szolgáltatóknak több százezer fogyasztó számára összesen tízmilliárd forintos nagyságrendû összeget kell majd visszautalnia.

Az MNB emlékeztet arra, hogy ezen jogsértések miatt március 13-án közzétett határozataiban hozott intézkedést a jegybank, amely a legtöbb szolgáltatónál nemcsak bírságot szabott ki, de elrendelte a visszafizetési kötelezettséget is. Az ennek kapcsán érintett fogyasztói kör és konkrét tranzakciók azonosítása, s ez alapján a visszafizetés lebonyolítása a hitelintézetek feladata.

Az MNB eddigi és további intézkedései során is maximálisan kihasználja a jogszabályokban biztosított fogyasztóvédelmi eszközöket, és minden esetben a feltárt jogsértésnek megfelelõ – a korábbi évekhez képest gyakorta súlyosabb bírságokat is tartalmazó – szankciót alkalmaz.

A döntés nem érinti azokat a pénzügyi szervezeteket – a korábban visszafizetés teljesítésére kötelezett 33 pénzügyi szolgáltató mintegy negyedét -, amelyek bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, és valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is. Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendelésérõl.

A jegybank felkészült a perekre, meg van gyõzõdve arról, hogy – a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos mûködését védõ – határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját is, s álláspontját következetesen képviseli majd a taláros testület elõtt is – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!