2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Megtéveszthetik: ezért kell megnézni az élelmiszerek jelzéseitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-29 06:16:06
Az élelmiszerek hat százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot a Nébih Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságának ellenõrei 2013-ban. A szakemberek szerint a jogsértések között a lejárt szavatosságú termékek árusítása a leggyakoribb; legtöbbször a húsfélékkel, húskészítményekkel trükköznek a kereskedõk.

Tavaly csaknem 160 ezer élelmiszer-féleséget vizsgáltak az ellenõrök a boltokban. Hat százaléknál találtak szabálytalanságot, ezért csaknem tizenegyezer árucikket ki is vontak a forgalomból.

A leggyakoribb szabálytalanság a lejárt szavatosságú élelmiszerek árusítása; de az sem ritka, hogy hiányosak a terméken megtalálható jelölések; vagy a kereskedõ nem tudja igazolni a termék származását.

Legtöbbször a húsokkal, húskészítményekkel trükköztek az árusok. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetõje a Híradónak azt mondta: a nagyobb áruházláncoknál a hatalmas tömegû árukészlet nyilvántartására nincsenek megfelelõen felkészülve, nagyon sok esetben dolgozói felelõtlenség, hiba, mulasztás fordul elõ.

Az ellenõrök tavaly összesen több mint kilencszázmillió forint bírságot szabtak ki, idén az elsõ negyedévben pedig már több mint százhúszmillió forintnál tartanak. Az év elsõ három hónapjában több mint negyvenezer élelmiszerbõl ötezret kellett kivonni a forgalomból valamilyen szabálytalanság miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!