2023. március 24. Péntek, Gábor.
 
Választás 2014 – Jogerõs az országgyûlési választás eredményeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-29 08:05:03
Jogerõs az áprilisi országgyûlési képviselõ-választás eredménye, miután a Kúrián hétfõn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

Az új Országgyûlés alakuló ülését május 6-ra, keddre hívta össze Áder János köztársasági elnök. Az ülésen várhatóan beszámol majd a választásról Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke.

A Kúria hétfõn érdemi vizsgálat nélkül elutasította az országos listás mandátumok megállapításáról szóló NVB-határozat elleni második jogorvoslati kérelmet is, ez pedig azt jelenti, hogy további jogorvoslatnak már nincs helye, és ezzel az utolsó, még folyamatban lévõ jogorvoslat is lezárult, az áprilisi választás eredménye pedig jogerõssé vált.

Az április 6-i választás egyéni választókerületi eredményei a jogorvoslatok lezárultával váltak jogerõssé, utolsóként – múlt héten szerdán – a budapesti 15-ös egyéni választókerület eredménye, ott az NVB és a Kúria is újraszámolta a szavazatok egy részét.

Az egyéni választókerületi eredmények jogerõssé válása után, múlt szerdán az NVB megállapította a választás országos listás eredményét, azaz hogy az egyes országos listák hány mandátumra jogosultak, és hogy az országos listákról mely jelöltek jutottak mandátumhoz.

Az NVB határozata ellen három napon belül lehetett jogorvoslatot benyújtani, a törvényes határidõn belül – szombat 16 óráig – két bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett az NVB-határozat ellen a Kúriára.

Az egyiket – az Együtt-PM szövetségnek a gyõzteskompenzáció miatt benyújtott jogorvoslati kérelmét – még szombaton érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Kúria. A másik egy magánszemély bírósági felülvizsgálati kérelme volt, ezt hétfõn a Kúria ugyancsak érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mivel nem volt jogi képviselõje, holott a bírósági felülvizsgálati eljárásban a jogi képviselet kötelezõ.

Az NVB országos listás eredményt megállapító határozata tehát jogerõre emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy az eredménymegállapításhoz kapcsolódó valamennyi döntés jogerõssé vált, azaz kialakult a választás jogerõs végeredménye.

A már lezárult választással, illetve az arra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban alkotmányjogi panasszal élhetnek azok, akik valamennyi jogorvoslati utat bejártak, ám ez a választás jogerõs eredményét már nem érintheti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!