2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Változhatnak a Kresz szabályok õsztõlForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-01 14:50:31
Az biztos, hogy a kerékpárosok, gyalogosok több életteret kapnak, az autósoktól viszont nagyobb óvatosságot vár el a szabály.

Várhatóan legkorábban novembertõl változnak a közúti közlekedés szabályai, a Kresz módosításáról szóló kormányrendelet tervezete ugyanis szeptember második felében kerülhet csak a kormány elé.

 

Az eredeti tervek szerint október elsejei hatályba lépést terveztek a jogszabály alkotói, de egyelõre a tervezetnek még át kell esnie a közigazgatási egyeztetésen is. Azt még pontosan nem tudni, mi marad benne és mi kerül ki belõle, az biztos, hogy a kerékpárosok, gyalogosok több életteret kapnak, az autósoktól viszont nagyobb óvatosságot vár el a szabály.

A közigazgatási egyeztetés határideje szeptember elején jár le, a Kresz módosításáról szóló kormányrendeletrõl várhatóan szeptember második felében dönthet a kormány. Az ezt követõ felkészülés után várhatóan november elsején léphet hatályba a módosítás - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a közlekedési tárca sajtóirodája.

A minisztérium internetes oldalán is megtalálható tervezet szerint egyébként fõleg a kerékpáros és gyalogos közlekedést segítõ változtatások lesznek. Ilyen a táblával is jelezni kívánt nyitott kerékpársáv, a jobbra tartási kötelezettség megszüntetése és a gyalogátkelõhelyek autóval való megközelítésénvel kapcsolatos szabályok egyértelmûsítése.

Mészáros Ferenc, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági igazgatója - aki maga is részt vett a rendelet elõkészítésében - a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a Kresz ilyenfajta foltozgatása a semminél jobb, de nem a legmegfelelõbb. A mostanra már 570 oldalnyi jogszabályi kiegészítõvel ellátott szabályzat nem értelmezhetõ. Valójában a Kreszt úgy ahogy van ki kellene dobni és egy rövid, tömör, könnyen, mindenki számára értelmezhetõ szabályrendszert kellene alkotni. Ma ugyanis a tapasztalatok szerint az utcáról behozott 10 sofõrbõl egy sem tud hibátlan tesztlapot kitölteni, de még az oktatók is vétenek hibákat. Be kellene vezetni, hogy a jogosítvány megszerzése után bizonyos idõvel, például 3, vagy 5 év múlva a Kresz szabályai számonkérhetõek legyenek a sofõröktõl - mondta Mészáros Ferenc.

Mészáros Ferenc a legfontosabb várható változások között említette, hogy ha elfogadják a módosítást, akkor a polgárõr is megállíthatja a kocsikat, ellenõrizhet. A kerékpárosok jobbra tartási kötelezettsége feltehetõen megszûnik, a kocsisorok között elõremehetnek a forgalomban. Az a terv feltehetõen nem valósul meg, hogy a kerékpárosok a pirosnál a kocsik elé sorolva gyülekezhetnek, mert ez balesetveszélyes lehet. A gyalogátkelõk megközelítését egyértelmûsítik az autósoknak: a zebrát ezentúl úgy lehet megközelíteni, hogy az autó bármikor meg tudjon állni, ha valaki elélép. Ha a zebrán gyalogos akar átmenni, akkor az autósnak kötelessége megállni. Azt még pontosan nem tudni, hogy a nagy számú módosítási tervbõl mi marad a tervezetben és mi kerül ki belõle.

Összességében a kidolgozott tervezet nagyobb szabadságot, életteret ad a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, illetve nagyobb óvatosságot követel meg az autósoktól - mondta Mészáros Ferenc.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!