2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Megfejtették a spanyolnátha rejtélyétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-03 21:21:05
Megfejtették az 1918-ban több tízmillió emberéletet követelõ influenzajárvány rejtélyét a kutatók, akik a vírus eredetére, s arra keresték a választ, hogy miért volt olyan gyilkos a kór, amelynek fõként fiatalok estek áldozatául.

Az Arizonai Egyetem Michael Worobey által vezetett csoportjának kutatása arra enged következtetni, hogy az elszenvedett influenzabetegségek alapján meg lehet jósolni, mennyire fenyeget egy jövõbeni járvány egy-egy embert. Ez az információ javíthatja az oltási stratégiákat, illetve a megelõzést és a felkészülést.

Az 1918-as nagy influenzajárvány óta rejtély volt, hogy honnan jött a vírus, és miért szedett annyi halálos áldozatot, fõként a fiatal felnõttek körében. Nagy kérdés volt, mitõl lett annyira súlyos a járvány, mint ahogy az is, hogy számíthatunk-e hasonlóra manapság, vagy az akkori helyzetben volt valami különleges - fogalmazott Michael Worobey, aki kollégáival egy példátlanul pontos molekuláris órát megalkotva tárta fel és hasonlította össze az 1918-as H1N1 influenza A-vírus (IAV), a H1N1-sertésinfluenza, valamint a spanyolnátha utáni - 1918 és 1957 közötti - szezonális H1N1-influenzavírus törzsek eredetét.

Meglepetésre nem találtak bizonyítékot a spanyolnátha eredetérõl elterjedt feltételezésekre, vagyis arra, hogy közvetlenül a madarakról terjedt át, vagy hogy géncsere történt a már meglévõ emberi és a sertésinfluenza-törzsek között. Eredményeik arra mutatnak, hogy a spanyolnáthaként emlegetett járvány vírusa röviddel 1918 elõtt jelent meg, és benne egy madárinfluenza-vírus olvadt össze egy emberi H1-vírussal, amely már 10-15 évvel korábban fertõzött.

Apróságnak tûnik, de ez lehet a kirakós hiányzó darabja - mondta Michael Worobey. - Ahogy megvan a kulcs, sok más részlet is a helyére kerül.  Ha egy beteg korábban megfertõzõdött H1-vírussal, az magyarázat lehet arra, hogy az 1918-as járvány idején miért volt sokkal alacsonyabb a halálozási ráta a körükben, mint azoknál, akik a legnagyobb számban haltak meg, vagyis a 29 év körüliek csoportjánál.

Az IAV jellemzõen és elsõsorban kisgyerekekre, valamint idõsekre halálos, a spanyolnátha vírusa azonban a 20-40 év közöttiek közül szedett nagy számban áldozatokat, akiknek halálát a legtöbb esetben másodlagos baktériumfertõzések, azon belül is tüdõgyulladás okozta.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban a szerzõk azt írták, ennek hátterében az állhatott, hogy sok, a járvány idején fiatal felnõtt 1880 és 1900 között született, és gyerekként a H3N8 influenzának volt kitéve, így semmiféle védettséget nem szereztek a spanyolnátha vírusával szemben. A H3N8 vírusnak másmilyen antigén fehérjéi voltak, mint a H1N1 vírus két fõ antigén fehérjéi.

A járványról bõvebben

Az elsõ hírek a járványról elõször Spanyolországból érkeztek. Mivel Spanyolország semleges ország volt, ezért az ottani cenzúra viszonylag enyhe volt, így más országokkal szemben nem hallgattak a járványról. 1918 májusának végén a hírügynökségek jelentették, hogy Spanyolországban nyolc millióan fertõzödtek meg, és Madridban minden harmadik ember influenzás. A boltokat és a hivatalokat bezárták. Még XIII. Alfonz spanyol király és több minisztere is megbetegedett. A Fabra Hírügynökség Reutersnak küldött üzenete szerint a Madridban kitört járvány viszonylag ártalmatlan, halálos áldozatai nincsenek.

Németországból 1918 júniusának elejérõl érkeztek az elsõ hírek civil áldozatokról. A betegséget német nyelven Blitzkatarrh vagy Flandern-Fieber néven emlegették; az amerikai katonák a three-day fever, és a purple death nevet adták neki, az angoloknak flandrische Grippe, vagy egyszerûen csak flu volt. A franciában a la grippe, és a bronchite purulente járta, míg az olaszoknál tévesen Sandfliegen-Fieber volt a neve. Magában Spanyolországban a gripe szó honosodott meg.

A spanyolnátha három hullámban jelentkezett: elõször 1918 tavaszán, majd õszén, végül sok helyen 1919-ben is fellépett. 1918 tavaszán nem volt különösebben halálos, ezzel szemben az 1918 õszi, illetve az 1919-es hullám sok halálos áldozattal járt. Az õszi hullám csúcspontján a porosz és a svájci hatóságok szerint az emberek kétharmada elkapta.

1918 õszén és telén világszerte 25-50 millióan haltak bele. Egyes becslések szerint ez a szám jóval nagyobb, és eléri a 70 milliót. A pontos adatok nem ismertek, egyrészt azért, mert sok ország nem szolgáltatott pontos adatokat, másrészt azért, mert egész régiók haltak ki. Oroszországban például a háború utáni állapotok miatt még csak fel sem tudták mérni a halottak számát. Az amerikai hadsereg annyi gyalogost veszített, mint ahányan a harcokban estek el. Csak Indiában 17 millió ember életét követelte a járvány, ahogy az az 1921-es népszámlálásból látható.

A spanyolnátha egyedi jellemzõje, hogy egy éven belül három hulláma is volt. Más influenzajárványokban, például az 1889/90-esben nyolc-kilenc hónap telt el az egyes hullámok között. A szórványos elbeszélések szerint az elsõ hullámban megbetegedettek viszonylagos védelmet élveztek a második hullám idején. Ezt a spanyol statisztikai adatok is alátámasztják.

A betegség egyeseknél gyorsan vérzéses tüdõgyulladássá fejlõdött, és gyakran alig néhány óra alatt halálhoz vezetett: a vírusos pneumonia különösen a 20–40 éveseket sújtotta. Ezt egyes kutatócsoportok azzal magyarázzák, hogy az áldozatok immunrendszere túlreagálta a fertõzést, és elpusztította a tüdõszöveteket. Az idõsebbek és a kockázati csoportok tagjai – idült kórokban, anyagcsere-betegségekben szenvedõk stb. – halálát inkább a másodlagos, bakteriális tüdõgyulladás okozta. A pontos adatok hiányában a letalitást sem lehet pontosan megadni; mindenesetre legalább 2,5%-ra teszik a közönséges influenza 0,1%-ával szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!