2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Új rekord a Rubik-kocka félkezes sorozatkirakásábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-03 21:27:59
Egy Ottawa környéki 15 éves fiú a hétvégén világrekordot döntött a Rubik-kocka fél kézzel való sorozatkirakásában - közölték hétfõn kanadai lapok.

Antoine Cantin az torontói nyílt versenyen átlagosan 12,56 másodperc alatt rakott ki fél kézzel egy kockát. A versenyzõknek összesen öt feladványt kellett megoldaniuk, amelyek közül a legjobb és legrosszabb idõt törölték és a többi három eredményt átlagolták.

Cantin, aki hét kanadai rekordot tudhat magáénak, júliusban részt vesz majd az amerikai Jersey City-i Liberty Science Centerben (LSC) megtekinthetõ kiállításon megrendezendõ világversenyen. A Beyond RubikÍs Cube (Túl a Rubik-kockán) elnevezésû tárlat múlt csütörtöki VIP-megnyitóján Rubik Ernõt Áder János köztársasági elnök mutatta be.

Az én átlagidõm demonstráláskor egy perc volt. Ez nem nagyon gyors, inkább nagyon normális - nyilatkozott a saját megoldási sebességével kapcsolatban legnagyobb példányszámú New Jersey-i lapnak a The Star Ledgernek az idén a 70. életévébe lépõ világhírû magyar feltaláló, építész.

Rubik Ernõ az NBC amerikai országos televíziónak adott interjújában felidézte, hogy 1974-ben azzal a szándékkal tervezte a kockát, hogy az érdekes gondolatébresztõ legyen a diákjai számára. Elmondta, hogy a gyártók eleinte nem vetették rá magukat a találmányra, de az elmúlt 40 év alatt 300 millió darabot adtak el belõle.

A The New York Times a kiállítással kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Rubik-kocka 1980-1981-re olyan játékká vált, amelyet mindenki birtokolni akart, de 1982-ben úgy tûnt, hogy a hullahopp-hóbort sorsára jut. A tekintélyes amerikai lap idézte egy saját, 1986-ban közölt megállapítását, miszerint a kocka a padlásra, s a szemétdombra és - az eleganciája és a leleményessége elõtt tisztelgésbõl - a Modern Mûvészetek Múzeumának állandó gyûjteményébe került. A kocka azonban feltámadt egy olyan világban, amelyben mérnökök és számítógépek meg tudják alkotni a kirakás algoritmusát, amit a felhasználók megosztanak egymással.

Az amerikai napilap rámutatott, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyûjtési gyakorlatát leleplezõ Edward Snowden azt üzente az õt titokban Hongkongban felkeresõ két újságírónak: arról fogják felismerni, hogy egy Rubik-kockát tart majd a kezében. Ez úgy hangzott, mintha a 2009-es Kettõs játék címû film elõtt akart volna tisztelegni, amelyben a fõszerepet alakító Julia Roberts és Clive Owen bûvös kockát viseltek kulcstartójukon.

Paul Hoffman, az LSC fõigazgatója a The New York Timesnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a világon eddig összesen 1-2,5 milliárd Rubik-kockát gyárthattak le, ha azt feltételezzük, hogy minden legális darabra mintegy öt hamisítvány jut. Elmondta, hogy a hatóságok egyszer lefoglaltak egy Boeing 747-es repülõgépet, amely telis-tele volt bûvös kockákkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!