2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A Fidesz ismét javasolja a távhõ áfájának csökkentésétForrás: hirtv
Utolsó módosítás: 2008-08-27 13:43:12
A Fidesz újra azt javasolja, hogy 20 helyett csak 5 százalékos áfa terhelje itthon a távhõt. Az ellenzéki párt javaslata nem új, de ismét a kormány figyelmébe ajánlották hétfõn - most annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint a Magyar Energiahivatal 10 vagy egy másik olvasat szerint 9,9 százalékos gázáremelést javasol az illetékes minisztériumnak október elsejétõl. Az áfacsökkentésre azért lenne szükség, mert az októberi drágulás után valószínûleg a távhõ ára is nõ, és ez leginkább a lakótelepeken élõket sújtja majd - mondta újságíróknak László Tamás fideszes képviselõ.

A politikus összegzése szerint az októberivel együtt idén elérheti majd a 40 százalékot a gázáremelés mértéke, és 2009-ben is hasonló nagyságú drágulás várható. László Tamás úgy véli, hogy az áfacsökkentés "azonnali gyógyírt" nyújtanak a kisfogyasztóknak, szemben a kormány eddigi intézkedéseivel, köztük a panelprogrammal.

A panelprogrammal szerinte az a baj, hogy lelassult, és ez is a kormány mûködési zavaraira utal. Sõt, a lakótelepeken élõk terheinek aránytalan növekedéséért a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a hibás - fogalmazott.

2007-ben a távhõár emelkedésének mértéke megközelítette az 50 százalékot, ám éppen abban az évben nem volt panelprogram. 2008-ban már 10 milliárd forintot különítettek el erre a költségvetésben, de idén egy fillért sem használnak fel ebbõl az összegbõl. A pályázatokat csak év végén bírálják el ugyanis, és télen nem kezdenek hozzá ilyen felújításokhoz. László Tamás úgy tudja, hogy a 2007-es kimaradás miatt szeptember végéig rekordszámú pályázat érkezik be, és ezekben jóval több pénzt igényelnek majd, mint amennyi az idei keretben van.

A fideszes képviselõ szerint nem jelent érdemi megoldást a távhõs lakások fûtéskorszerûsítésére kidolgozott úgynevezett ökoprogram sem. Ennek is csekély kerete van az igényekhez képest: másfél milliárd forint áll rendelkezésre, miközben a pályázatokban 11 milliárdot kértek. Ráadásul itt is csak év végén kezdik meg az elbírálást, így az idei fûtési szezon elõtt már nem fognak hozzá a korszerûsítéshez - mondta a képviselõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!