2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Egységes jármûtörténeti adatbázis bevezetését szorgalmazzákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-07 13:03:14
A javaslattevõ a magyar autós szakma képviseletében az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjármûimportõrök Egyesülete.

A szakmai szervezetek eljuttatták az MTI-hez javaslataikat, amelyek központi eleme a 2013 januárjában bevezetett kilométeróra-nyilvántartási rendszer továbbfejlesztése egy egységes központi jármûtörténeti adatbázis formájában. A javaslat célja, hogy a használt jármûveket vásárolni szándékozók számára referencia adatbázis álljon rendelkezésre, amelybõl lekérdezhetõk a gépjármûvek jellemzõ adatai.

A kilométeróra-nyilvántartási rendszer az eddigi tapasztalatok szerint megfelelõen mûködik, azonban az adatok csak tulajdonosváltás és mûszaki vizsga esetén frissülnek - hívják fel a figyelmet a szakmai szervezetek. A hatékonyság növelése érdekében álláspontjuk szerint szükség volna az adatok gyakoribb frissítésére, mivel jelenleg 2-3 év is eltelhet két feltöltés között.

A használtautó-kereskedelem kifehérítését célzó jármûtörténet nyilvántartási adatbázis szerkezetét, tartalmát a jogalkotóval egyeztetve az Autós Nagykoalíció, a Magyar Gépjármûimportõrök Egyesülete és a Magyar Biztosítók Szövetsége együtt dolgozta ki - jelezték a közleményben.

A javaslatcsomagban szerepel egyebek között a gépjármûjavítók egységes mûködési feltételrendszerének kialakítása egy egységes ellenõrzési rendszer bevezetésével, az importált gépjármûvek áfája megfizetésének garantálása és a forgalomból való kivonás rendszerének átalakítása is.

A szakmai szervezetek további javaslatokkal is készülnek. Szeretnék elérni, hogy a döntéshozók elé kerüljön javaslatuk egyebek között a cégautók beszerzési áfájának visszaigényelhetõségérõl, illetve a tehergépjármûvek tulajdonszerzési illetékének eltörlésérõl. A további terveik között szerepel egy roncsautóprogram megvalósítása is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!