2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Megalakult az új parlamentForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-07 14:40:54
Letették esküjüket az országgyûlési képviselõk az alakuló ülésen.

Letették esküjüket az országgyûlési képviselõk kedden a Ház alakuló ülésén, ezzel megalakult az új parlament. A képviselõk a történelmi zászlók elõtt tettek esküt. Ezt megelõzõen az Országgyûlés korelnökébõl - aki a legidõsebb képviselõ, a 78 éves, fideszes Turi-Kovács Béla - és a korjegyzõkbõl - vagyis a legfiatalabb képviselõkbõl - álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményérõl. A korelnök és a korjegyzõk mandátumának vizsgálatát a névsor szerinti elsõ öt képviselõ végezte el. Az ismertetett jelentés szerint mindenki megbízólevelét szabályszerûnek találták. Ezután a parlament - 197 igen szavazattal - igazolta a képviselõk és a szószólók mandátumát. Az új, a korábbinál kisebb létszámú Országgyûlésnek 199 képviselõ a tagja, a Ház munkájában pedig ezentúl 13 nemzetiségi szószóló is részt vesz. A szószólók az alakuló ülést követõen tesznek esküt.

Az eskütételi ceremónia után - ahogyan az alakuló ülés kezdetén és a zászlók felsorakoztatásakor is - fanfárok hangjára vonultak ki a történelmi zászlókat tartók. Az új Országgyûlés elsõ döntése a választási szervek beszámolóinak elfogadása volt. A parlament a Nemzeti Választási Bizottság elnökének beszámolóját 165 igen, 31 nem szavazattal, a Nemzeti Választási Iroda elnökének beszámolóját 163 igen, 32 nem szavazattal fogadta el. Nemmel az MSZP, valamint a Demokratikus Koalíció független országgyûlési képviselõi szavaztak. Turi-Kovács Béla köszönetet mondott annak a közel százezer közremûködõnek, aki segítette a 2014-es országgyûlési képviselõ-választás megszervezését és lebonyolítását. Bejelentette, hogy a pártok megalakították a képviselõcsoportjukat. A Fidesz 117 fõs frakcióját Rogán Antal, a KDNP 16 fõs frakcióját Harrach Péter, az MSZP 29 fõs frakcióját Mesterházy Attila, a Jobbik 23 fõs frakcióját Vona Gábor, míg az LMP 5 fõs frakcióját Schiffer András vezeti.

Ezt követõen az Országgyûlés elnökének megválasztása következett titkos szavazáson, amelynek idejére ismét szünetet rendeltek el. Turi-Kovács Béla elmondta, a képviselõcsoportok közös indítványt tettek a házelnök személyére, ezért azt kezdeményezi, hogy az Országgyûlés Kövér Lászlót (Fidesz) válassza meg az elnökének. Közölte azt is, hogy a titkos szavazás eredményének megállapításában azon frakciók képviselõi is részt vesznek, amelyek soraiban nincsenek korjegyzõk. Ezért felkérte a KDNP-s Móring József Attilát és az LMP-s Ikotity Istvánt, hogy vegyen részt a szavazatszámlálásban.

Kiegészítették az eskü szövegét a DK képviselõi

Kiegészítették képviselõi esküjüket a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai az Országgyûlés keddi alakuló ülésén. Az ellenzéki párt négy politikusa, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Oláh Lajos úgy fogalmazott: Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erõmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak.

A képviselõk szóban is elmondták a szöveget az ülésteremben és írásban is csatolták az esküokmányhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!