2024. április 24. Szerda, György.
 
Mentsvár számukra a közmunkaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-08 09:34:16
A regisztrált álláskeresõk nagy része semmilyen szakképzettséggel nem rendelkezik.

Jelentõs ipart szinte teljesen nélkülözõ, tradicionálisan agrárjellegû település Hajdúhadház, ezért a mezõgazdaság utóbbi évtizedekben bekövetkezett leépülését megsínylette a hajdúváros – áll a járási munkaügyi kirendeltség 2013-as, a munkanélküliség vizsgálatára készített összegzésében.

Noha portálunk is többször foglalkozott vele, hogy a városban újra megmûvelik a parlagon hagyott gyümölcsösöket, például szõlõt telepítenek, és a különféle mezõgazdasági mintaprogramokban is igen sikeresek, az ebben szereplõ foglalkoztatottak az önkormányzatnál egyelõre a másodlagos munkaerõpiacon jelennek meg. A munka gyümölcsének beérése még kevéssé érzékelhetõ; alacsony a vállalkozási hajlandóság, elsõsorban családi gazdálkodás folyik. Ezekben a vállalkozásokban a munkaerõpiacról kiszoruló álláskeresõk csak csekély számban és szezonális jelleggel tudnak elhelyezkedni. A településen a legnagyobb foglalkoztató az elmúlt években az önkormányzat és intézményei voltak. A településen a Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola fõ profilja a középfokú közgazdasági és informatikai képzés, nincs szakmunkásképzés, holott ez kitörési pont lehetne a szakképzetlen álláskeresõk számára.
Kevesebb a tartós

Közel 40 százalékos visszaesést mutat a tartós munkanélküliek aránya az elõzõ év azonos idõszakához képest. A tanulmány a települést növekvõ létszámúnak nevezi, ugyanis a gyermekkorúak a lakosság több mint negyedét teszik ki, miközben az idõskorúak aránya jóval alacsonyabb. Kedvezõtlenül alakul a gyermekek családon belüli helyzete, ugyanis õk és a fiatalok jelentõs része halmozottan hátrányos helyzetû családokban él. Súlyosbítja a problémát, hogy jelentõs részüknek nincs semmilyen egészségügyi biztosítása (a megváltozott munkaképességû munkanélküliek száma is elég magas).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!