2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Júniustól vadhús is lesz a menzákonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-08 10:57:29
Júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában - jelentették be szerdán.

Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetõje ismertette: a vadhús a magyar óvodai, általános iskolai közétkeztetésben mostanáig nem szerepelt. Áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyerekek, akiktõl kedvezõ visszajelzés érkezett. A Mintamenza Program ajánlásában alapanyagként szerepel a vadhús, az a cél, hogy minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben - tette hozzá. A programhoz eddig országosan 250 fõzõkonyha csatlakozott, így mintegy 700 ezer gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdõdött el. A konyhák csak bevizsgált és ellenõrzött alapanyagokat használhatnak fel az ételek készítéséhez, a Vadex Zrt. alapanyag-ellátóként csatlakozott a programhoz - közölte.

Pesti Imre, (Fidesz-KDNP) korábbi fõvárosi kormánymegbízott, országgyûlési képviselõ hangsúlyozta: nagyjából 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, többségük gyerek, ezért kiemelt jelentõségû a színvonal emelése. A kormány két éve 50 százalékkal megemelte a fejkvótát, ezért az igényes közétkeztetésnek pénzügyi akadálya nincs - mondta. Rámutatott arra, hogy nagyon alacsony a vadhús fogyasztás a lakosság körében, az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell. Ismertetése szerint Magyarországon évente mintegy ötezer tonna vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag vadhúst dolgoznak fel, a közétkeztetés a magyar vadhús fontos felvevõpiaca lehet.


Gál Pál Zoltán, a programban együttmûködõ partner Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnökének közlése szerint az intézményesen közétkeztetést nyújtó vállalatok 60 százalékát képviselik. Szeptembertõl hatályba lépõ rendelet a közétkeztetésrõl komoly szakmai kihívást jelent az ágazat szereplõinek, mert szigorú dietetikai normákat határoz meg. A vadhús, mint húsféle beillesztése a mindennapokba is komoly feladat - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a közétkeztetés áfájának csökkentését régóta szorgalmazza a szövetség, amely komoly támogatást jelentene az ágazatnak a rendelethez való megfeleléshez is, és az Európai Unióban a támogatott körbe tartozik.

Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetõje ismertette, hogy a társaság egy éve csatlakozott a Mintamenza Programhoz, azóta a receptjeik átdolgozásával egészségesebbé tették az ételeiket. Az óvodások vagy általános iskolások nagy többsége a menzán fog elõször vadhússal találkozni, az a céljuk, hogy megszerettessék velük. Napi negyvenezer adag ételt gyártanak, 98 százalékban óvodák, bölcsõdék, általános iskolák és gimnáziumok részére. Terveik szerint a vadhús júniustól havonta kétszer szerepel az étlapon, elsõsorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra. A fõvárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola diákjai a sajtótájékoztatót követõen tárkonyos szarvasragulevest és vadász módon elkészített szarvasragut kóstolhattak meg burgonyakrokettel.


Magyarországon 900 vadásztársaság és összesen közel 1400 vadászterület található, ahol évente 250 ezer vadat ejtenek el. Habár vadászati nagyhatalomnak számít Magyarország a lõtt vad mennyisége és minõsége terén is, de enni mégsem igazán szoktuk: egyes adatok szerint fejenként legfeljebb évi 20 deka vadhúst fogyasztunk. Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetõségét is, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe - mondta el korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Kardeván Endre arra tért ki, hogy soha nem látott mértékûre duzzadt a vaddisznó országos terítéke, a 2012-13-as vadászati évben 148 ezer vaddisznót lõttek ki Magyarországon. A hazai és a nemzetközi piacon egyaránt számolni lehet azzal, hogy nagy mennyiségû vadhús kerül forgalomba, ezért is támogatják a magyarországi feldolgozás szintjének emelését, illetve vizsgálják a lehetõségét, hogy miként kerülhet a közétkeztetésbe is a vadhús - jelezte még korábban az államtitkár.

Az államtitkár akkor kifejtette: a mostani kormányzati ciklus több könnyítést hozott a vadászati ágazatnak. Módosították a nagyvadak azonosításával kapcsolatos rendeletet, ezzel összefüggõen a vadhús forgalomba helyezésérõl szóló jogszabályt, amelynek révén az egészséges vadhús könnyebben jut el a fogyasztókhoz. Ez a felvásárlási árak növekedését és a felesleg értékesítését is lehetõvé tette.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!