2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Már a hétvégére érik a cseresznye idénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-08 11:18:30
A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhetõ Érden a magyar nemesítésû Rita, a világ legkorábban érõ cseresznyefajtája – áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A tájékoztatás szerint az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhetõ a szokásosnál korábbi cseresznyeérés.

Apostol János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos fõmunkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hûvösebb és csapadékosabb idõjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni.

A gazdák egyenletes öntözéssel és a gyümölcsfák fóliával való letakarásával is tudnak a hirtelen sejtnyúlás, sejtgyarapodás ellen védekezni, amely a repedést okozza – tette hozzá.

A szakértõ közölte, hogy a Rita prémiumminõségû, nagy szemû, zamatos gyümölcs, szemben a régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai.

Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb idõjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetõen a déli megyékben már a hétvége elõtt szedhetõ lehet a gyümölcs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!