2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
EP-választás – Még két napig kérhetik az uniós polgárok a névjegyzékbe vételüketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-09 09:35:45
Még két napig, péntek 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel õket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.

A május 25-i EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítõ uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ több mint 107 ezer európai uniós állampolgárt január végéig tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson. Ha a magyarországi pártok által állított listára akarnak szavazni, a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban mûködõ helyi választási irodától kérhetik péntek 16 óráig a névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint hatezer uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel lezárulta után az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékbõl, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 15-én 16 óráig kérheti a törlését ebbõl, ha mégis az anyaországában akar szavazni.

A legutóbbi, 2009. évi EP-választás elõtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI jogelõdje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

A 2004-es EP-választás elõtt húszezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak; a megkeresettek közül csaknem kétezren vetették fel magukat a névjegyzékbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!