2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Dinamikusan bõvül a hazai iparForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-10 10:19:29
Címkék: Bihari hírek, ipar
Fõleg a jármûgyártás és a feldolgozóipar nõtt nagyot.

Dinamikusan bõvül az ipar. Márciusban a termelés csaknem 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH adatai alapján. Ennek motorja továbbra is a jármûgyártás, de emellett a feldolgozó ipar többi ágazata is bõvült. Ennek hatására 5 százalékkal emelkedett az export is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta: ez azt jelenti, hogy van még növekedési potenciál a magyar gazdaságban.

Autókhoz gyártanak elektronikai alkatrészeket a szombathelyi Epcos Kft-nél. Csaknem 1800-an dolgoznak itt, de a következõ két évben 220 fõvel bõvítik a létszámot. Több mint 10 milliárd forint értékben építenek egy új gyártóközpontot, mert a jelenlegi telephelyek már nem tudják kiszolgálni az egyre növekvõ keresletet. A cég úgy számol: a fejlesztés után 20 százalékkal tudják majd növelni árbevételüket. A jelenlegi autóipar egyre jobban bõvíti az elektronikai felhasználásokat a gépkocsikban és ez számunkra új piacokat jelent. Ezekre az új piacokra a kutató-fejlesztõ gárdánkkal idõben sikerült belépnünk és ennek köszönhetõen olyan termékeket sikerült kifejlesztenünk, amelyek elnyerték a vevõink tetszését és jó idõben voltunk a piacon – mondta Takács Balázs, az Epcos Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mutatják, hogy éves összehasonlításban 10 hónapja folyamatosan nõ az ipari termelés, márciusban 8,1 százalékkal. Ha nem vesszük figyelembe a munkanapok számát, akkor még kiugróbb a márciusi adat. Több mint 10 százalékos növekedést mutat, és mivel a termékek egy jelentõs részét külföldön értékesítik, nõtt az export is. Az elsõ negyedévben több mint 5 százalékkal nõtt a kivitel és 4 százalékkal a behozatal értéke. Így a külkereskedelmi mérleg továbbra is pozitív.

A Híradónak nyilatkozó közgazdász szerint fontos, hogy az ipar fejlõdése és a jó exportteljesítmény mellett egyre több beruházás indul az országban és egyre nõ a fogyasztás is, vagyis átalakult a gazdaság szerkezete. A mutatók jelentõs része várakozáson felül alakul. Ebbõl egyébként arra lehet következtetni, hogy a magyar gazdaság nem csak most, hanem adott esetben hosszabb távon is fenntartható módon, egészségesebb szerkezetbe fog növekedni – közölte Pesuth Tamás, közgazdász.

A termelés húzóágazata továbbra is a jármûipar, de egyre több területen érezhetõ élénkülés. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság tartja a jó fejlõdési pályát. A magyar gazdaságban van még növekedési potenciál, az ipar további növekedésével lehetõség van arra, hogy bõvebb, nagyobb mértékû export legyen, és ezen keresztül a foglalkoztatás és a jövedelmek is növekedjenek – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter arra számít, hogy a növekedés tovább erõsödik majd a következõ hónapokban. Így az sem kizárt, hogy idén jobban nõ majd a GDP, mint a kormány által elõre jelzett 2,3 százalék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!