2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ismét változik a KRESZ - miért nem tudunk róla?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-02 17:00:47
Újra módosul a KRESZ, lesznek lényeges válto- zások is. A közlekedõk viszont nem nagyon szereznek róla tudomást.

Tízbõl tízen elbuknának egy KRESZ-teszten a régebbi jogosítvánnyal rendelkezõk közül, mert senki nem ellenõrzi, nyomon követik-e az autósok az új szabályokat. Változás pedig van bõven. Majdnem minden évben módosítottak az elõírásokon az elmúlt 34 évben. Pontosan ennyi idõs a KRESZ. Azzal mindenki egyetért, a szaktárca is, hogy ideje lenne újat alkotni, de most ezzel kell beérnünk.

Az alkotók szerint fõleg a gyalogosok és a kerékpárosok érdekében változtatnak most. Bekerülne például az a szabály, hogy a gyalogátkelõt az autósnak csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy ha szükséges, meg tudjon elõtte állni. Egy másik tervezett módosítás, hogy a jövõben a kerékpárosok az egyirányú utcában a menetiránnyal szemben is közlekedhetnének.
László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke szerint ezzel könnyebbé válhat a biciklisek közlekedése, mert ahol két autó nem fér el egymás mellett, ott egy kerékpáros könnyen elteker. Mészáros Ferenc közlekedésbiztonsági szakember azonban veszélyesnek tartja a változtatást, fõleg akkor, ha az nem kap elég nagy nyilvánosságot, mert az autós, ha nincs felkészülve arra, hogy szembe jöhet egy kerékpáros, veszélyes manõvereket is csinálhat.

A tervezet szerint a kerékpárosok további könnyítéseket kapnának, például kikerülne a szövegbõl a „szoros” kifejezés. Eddig a bicikliseknek elõ volt írva, hogy szorosan a járdaszegély mellett kell közlekedniük, ami nagyon sok veszélyt rejt magában, elsõsorban azt, hogy el lehet menni mellette gyakorlatilag az oldaltávolság betartása nélkül, nem kell arrébb húzódni, ezen kívül nem lehet balra kanyarodni.

Várhatóan bekerül a KRESZ módosításai közé, hogy kerékpár lehet az is, amelynek nem két kereke van, hanem több, és nem egy személyt szállít, hanem többet. Egy riksa vagy egy bringóhintó a Margitszigeten ma még jogon kívüli közlekedési eszköznek számít. Bekerült a tervezetbe az is, hogy a mozgáskorlátozottak használhatnák a kerékpárutakat a rokkant kocsijukkal.
Mészáros Ferenc szerint az a legnagyobb probléma, hogy az emberek többsége nem olvasgat közlönyöket, ezért nem szerez tudomást a változtatásokról. Márpedig senkit nem mentesít a büntetés alól, ha nem ismeri a jogszabályokat. A szakember szerint baj, hogy a változások ismeretét senki nem kéri számon a közlekedõkön. „Ha az utcáról bevinnék tíz autóst, aki rendszeresen közlekedik, mind a tíz elrontaná a tesztlapot – mondta. – A súlyadó áráért mondjuk minden autós kaphatna egy levelet, hogy a KRESZ módosult, és ezeket a változásokat tessék figyelembe venni.” Információink szerint a szaktárca tervezi, hogy elkészíttet majd egy érthetõ, összefoglaló kiadványt, de csak akkor, amikor valóban elkészül majd a teljesen új KRESZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!