2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Országszerte kidõlt fák és áramkimaradásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-16 10:31:17
A viharos szél miatt országszerte kidõlt fák és leszakadt faágak nehezítik a közúti és a vasúti közlekedést. Sok helyen vannak áramkimaradások, több dél-balatoni településen pedig homokzsákokkal védekeznek a viharos szél miatt kicsapódó hullámok ellen. A viharos idõjárás kezdete óta mintegy 600-szor riasztották a katasztrófavédelem tûzoltó egységeit.

A viharos idõjárás kezdete óta szerda éjfélig csaknem 200, azóta pedig további több mint 400 esethez riasztották a katasztrófavédelem tûzoltó egységeit. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság helyettes szóvivõje, Mukics Dániel az MTI-nek elmondta: jellemzõen továbbra is fakidõlések, leszakadt faágak okoznak problémát. A legtöbbször Somogy megyében kérték a katasztrófavédelem segítségét - tette hozzá a helyettes szóvivõ.

Hajdu Márton, az OKF szóvivõje reggel az MTI-nek elmondta: az elõrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. A katasztrófavédelem mûveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közmûvet érintõ káresetek elsõbbséget élveznek - tudatta a szóvivõ.

A legerõsebb széllökések

A viharos idõjárás szerdai kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerõsebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévõ Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A meteorológiai szolgálat csütörtök délelõtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: a legerõsebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték.

A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erõsödött az északi szél. Balatonõszödön a legerõsebb lökés eddig 118 kilométer per óra volt.

Védekezés a Balatonnál

A Balaton déli partján mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól. A viharos erejû szél okozta károk miatt szerda délután óta Somogy megyében több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tûzoltókat fõként mûszaki mentésekhez riasztják. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivõ tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek.

Balatonfenyvesen a viharos erejû szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tûzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék. Lombár Gábor polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentõs mennyiségû esõ tovább ronthat a helyzeten. A polgármester azt is elmondta: a település egy részén nincs áram, mert a villanyvezetékre dõlt egy fa.

A vihar miatt kilépett medrébõl a Balaton

Áramkimaradások országszerte

A viharban kidõlt fák és leszakadt faágak több megyében okoztak áramkimaradást. A Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Békéscsabán több mint ötszáz lakásban nincs áram.

A Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon jelentõs, többórás késések vannak a viharos idõjárás miatt. A helyzet folyamatosan változik. A legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejû szél, több helyen zárlatos a felsõvezeték. Balatonboglárnál kidõlt fa rongálta meg a felsõvezetéket, emiatt Balatonlelle-felsõ és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok. A zárlat miatt nincs áram a felsõvezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, továbbá Balatonszentgyörgy és Keszthely között. Mindezek miatt gyakorlatilag a teljes dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, a vonatoknak az állomásokon kell várakozniuk.

Faágak az utakon, házak rongálódtak meg

Borsod-Abaúj-Zemplénben faágak, gallyak hevernek az utakon a viharos erejû szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban. Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán, huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Másodfokú figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentõs mennyiségû csapadék, felhõszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerõsebb széllökések a 90 kilométer per órás erõsséget is meghaladhatják.

Emellett a várható jelentõs mennyiségû csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi esõ hullhat.

Csütörtök délelõttig a legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedrõl 35 milliméter körüli mennyiségrõl érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában - írta a meteorológiai szolgálat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!