2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Már több mint 10 ezren éltek a gyed extrávalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-16 10:44:54
Közel 11 ezer család élt valamilyen formában a gyed extra adta lehetõséggel három hónap alatt. Vagyis 2014 elsõ negyedévében ennyi háztartásnak jelentett segítséget a januárban életbe lépett intézkedés.

Soltész Miklós a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom csütörtöki, az Akadémián megrendezett konferenciáján az intézkedéscsomag hatásait ismertetve egyebek mellett azt mondta, 2200 édesanya vehet már fel gyermekei után két gyest, továbbá 7500-an kezdtek el újra dolgozni miközben továbbra is megkapják a korábbi ellátásukat.

Az örömteli változások között említette, hogy 1,26-ról 1,34-re nõtt a termékenységi arányszám 2010 és 2013 között, ugyanebben az idõszakban 1380-nal nõtt a házasságkötések és közel 4 ezerrel csökkent a válások, valamint csaknem 5500-zal az abortuszok száma. A válásokra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom egészsége és a gyerekek érdekében fontos hogy együtt maradjon a család. Arról beszélt, hogy az elmúlt években sokat köszönhettek a magyar civil szervezeteknek, melyek támogatásával az Európai Unióban kiálltak a családi értékek, a gyermekvállalás, valamint olyan témák mellett, amelyek Nyugat-Európa egyes országaiban nem biztos hogy népszerûek.

Az államtitkár a most lezárult kormányzati ciklust értékelve azt mondta, azt a célt tûzték ki, hogy a gyerekvállalás ösztönzése és elismerése ne érjen véget a gyerek születésekor, hanem a család kapjon megfelelõ támogatást a felneveléséhez is. Hozzátette: ezért vezették be egyebek mellett a családi adó-, majd késõbb a járulékkedvezmény-rendszert, hogy az alacsonyabb jövedelmû családokhoz is több támogatás jusson el és így több gyereket merjenek vállalni. Arról beszélt, nem engedhetõ meg, hogy a gyermekvállalás a szegénység vállalásával járjon együtt, a kormány ezért kívánja a különbözõ támogatásokon keresztül anyagilag is megerõsíteni a családokat.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-listavezetõje elõadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az európai országok megerõsítik a családokat, akkor azzal a társadalmat erõsítik, és ha a család sérül, akkor elõbb-utóbb a társadalom is sérülni fog.  Arról beszélt, a család, ahogy a társadalom kölcsönös tiszteletre és szabadságra épül; ez utóbbi az európai demokráciák alapja és ez a szabadság a családban tanulható meg mintaként. A Fidesz nõi tagozatának elnöke arról is beszélt, voltak akik korábban nem tudták elképzelni, hogy õk szeretik a bevásárlást és a konyhai munkát, pedig ez a számukra nem rabszolgaságot jelent, hanem örömet, mert a családjukért teszik. Azt mondta, szerinte "az a szégyen, ha egy anya úgy neveli a gyerekét, hogy nem tudja, hogy a konyha a család központi helye, az élettere".

A listavezetõ elmondta, a családpolitika az Európai Unióban nagyon érzékeny területnek számít és ezért nem is akarnak közös szabályozást, így az egyértelmûen nemzeti hatáskörbe tartozik. Hozzátette: jó is hogy nem Brüsszelbõl kényszerítenek ránk egy családpolitikát. Szavai szerint a család fontos, közös európai érték mind a 28 tagállam számára. A fideszes politikus azt mondta, egyszer és mindenkorra lezárták azt a kérdést, hogy mit tekintenek családnak. Hozzátette: tiszteletben tartja az egyének külön véleményét, de mint mondta, nem kényszerítheti senki arra, hogy azt el is fogadja és mintaként állítsa a gyerekei elé.

Korábban írtuk:

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már februárban jelezte: az év elsõ hónapjában naponta átlagosan százan keresték fel az OEP illetékes hivatalát, hogy – élve a gyed extra adta lehetõséggel – valamilyen pénzbeli ellátást igényeljenek. Az akkor alig egy hónapja életbe lépett intézkedés miatt több százan jelezték igényüket az illetékes szerveknél.

A Budapest Fõváros Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztár szakigazgatási szervének tájékoztatása szerint csak pénzbeli ellátás – azaz terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz – igénylése miatt hozzávetõleg háromszáz ember jelent meg naponta az ügyfélszolgálaton. A szülõk negyven százaléka a gyed extra valamely rendelkezésével kapcsolatosan érdeklõdött. Szintén pénzbeli ellátások miatt naponta mintegy 360 telefonhívás érkezett a hivatalhoz, ezek 70-75 százaléka a gyed extra rendelkezéseire vonatkozott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium januárra vonatkozó adatai szerint a gyed mellett 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó idõtartamban 1803-an dolgoztak, vagyis az elsõ hónapban 5433-an éltek az intézkedés adta lehetõséggel. Az OEP információi szerint februárban 3820-an részesültek munka mellett gyedben. A gyed extra másik fontos elemét, az egyetemi, fõiskolai hallgatók által igénybe vehetõ diplomásgyedet februárban öt édesanya vette igénybe.

Ismeretes: a gyed extra januári bevezetésével a gyermekvállalást és a szülés utáni munkába állást szeretné ösztönözni a kormány. Az összesen négy területet érintõ, a gyermekvállalást ösztönzõ csomagról Soltész Miklós korábban elmondta: lényege, hogy az édesanya a gyed és a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves korától teljes munkaidõben visszamehet dolgozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!