2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Utalás érkezett BrüsszelbõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 09:08:29
Címkék: Bihari hírek, euro
Az Európai Bizottságtól pénteken újabb, mintegy 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, és a jövõ héten újabb utalás várható; a Miniszterelnökség és az Európai Bizottság sikeres szerdai tárgyalásait követõen pedig a kormány kiküldheti az április 15. utáni idõszakra vonatkozó számlákat - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A közlemény idézi Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, aki a hozzáfûzte, hogy "az idõarányos kifizetések tekintetében az idei évben folyamatosan túlszárnyaltuk az elõzetes, az Európai Bizottság által is jóváhagyott terveinket."

A Miniszterelnökség emlékeztet, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forintot fizettek ki a pályázók részére. Az elõzõ uniós idõszak forrásait 2015 decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre. A kifizetések jelenlegi ütemét tartva, a forrásvesztés bárminemû kockázata nélkül, jó esély van arra, hogy Magyarország akár hamarabb lehívja a teljes összeget.

Az Európai Bizottság a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata miatt kérte korábban, hogy április 15-tõl, amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a magyar kormány ne küldjön ki számlákat.
Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelõs Johannes Hahn EU-biztos szóvivõje április 28-án azt közölte, hogy az

Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

Csepreghy Nándor aznap úgy nyilatkozott, hogy az érintett összeg 350 milliárd forint körül van, az április 15-ét megelõzõ idõszak számláinak kifizetése ugyanakkor zökkenõmentes, ennek köszönhetõen mintegy 600 milliárd forint forrás érkezhet a következõ hetekben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!