2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
OTP: a kedvezõ gazdasági folyamatok segíthetik a hitelkereslet bõvülését MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 12:55:38
Címkék: Bihari hírek, otp
A magyarországi kedvezõ gazdasági folyamatok - a bruttó hazai termék, az ipari termelés és a beruházások növekedése - pozitívan hat a bankszektorra mind a hitelkereslet, mind a portfólió minõségének alakulása szempontjából - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten a bankcsoport elsõ negyedéves eredményeit értékelõ sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a csütörtökön közölt elsõ negyedéves GDP-adat alapján megalapozottan várható, hogy az idén 2,7-3 százalékkal bõvülhet a magyar gazdaság.  Úgy vélte, a következõ idõszakban várhatóan javul az ügyfelek fizetõképessége, és mivel egy növekvõ gazdaságnak egyre nagyobb a hiteligénye, így lassan, de fokozatosan növekvõ hitelezési aktivitás elé nézhetnek a magyarországi bankok.  Az OTP csoport részesedése a magyar vállalatoknak nyújtott hitelekbõl 2008 óta folyamatosan nõ: az idei elsõ negyedévben ez 12,5 százalék volt, és további növekedésre törekszenek, mondta.

Bencsik László úgy fogalmazott, hogy az elsõ negyedévben kettészakadt a mezõny: továbbra is kiváló a bolgár eredmény, nyereségesen mûködött valamennyi kelet-közép-európai leánybank, örvendetes a román és szerb leánybank pozitív negyedéves eredménye, ugyanakkor veszteséges volt az ukrajnai és az oroszországi mûködés. Az OTP bankcsoport Ukrajnában 10-20 milliárd forintos veszteséget vár az idén, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben nem számol azzal, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben szükség lesz a krímihez hasonló kivonulásra - mondta.

Az elsõ negyedéves gyorsjelentés szerint az OTP Ukrajnában 7,5 milliárd forintos korrigált konszolidált adózás utáni veszteséget szenvedett el. Hozzátette, hogy Ukrajnában 2014-ben 5 százalékos, vagy annál nagyobb GDP-visszaesést várnak, ami visszaveti a hitelezési aktivitást is, az OTP pedig különösen óvatos lesz, hogy milyen ügyfeleket hitelez és milyen mértékben - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.

Oroszországgal kapcsolatban - ahol 4,7 milliárd forintos korrigált konszolidált adózott veszteséget könyvelt el az OTP - Bencsik László kifejtette: az orosz leánybank idén valószínûleg nem járul hozzá a csoport teljesítményének növekedéséhez, azonban negyedévenként javuló eredményben bíznak, és abban, hogy az év során lefut a portfólióromlási hullám. Elmondta, hogy az orosz és ukrán leánybankoknál a továbbra is magas, illetve megnövekedett kockázati költségek okoztak veszteséges negyedévet, a mûködési eredmény ugyanakkor a két leánybanknál viszonylag stabil volt éves összevetésben.

Az OTP csoport egyedi tételektõl megtisztított összes bevétele az elõzõ év azonos idõszakához képest 1 százalékkal, az elõzõ negyedévhez képest pedig 2 százalékkal csökkent. Ezen belül a nettó kamatbevételek éves szinten 2 százalékkal csökkentek, negyedéves összevetésben azonban ugyanilyen arányban nõttek. Az elõzõ évekhez hasonlóan a magyarországi árfolyamgát teljes várható 2014-es negatív hatásaként 2,8 milliárd forintot számoltak el ezen a soron - mondta el Bencsik László.

A vezérigazgató-helyettes arra a kérdésre, hogy mik a várakozásaik a devizahitelesek problémájának megoldásával kapcsolatban, kifejtette: az árfolyamgát a jelenleg is teljesítõ ügyfeleknek jelentõs, azonnali kedvezményt jelent, és elviselhetõ a bankszektor szempontjából is, vagyis a legkisebb költséggel a legnagyobb segítséget jelentheti. Úgy vélte, hogy ezt a megoldást kellene kiterjeszteni, és érthetetlennek nevezte, hogy csak az ügyfelek kevesebb mint fele élt eddig ezzel. Az OTP bank támogatná az árfolyamgát kiterjesztését, vagy finomítását - hangsúlyozta.

Bencsik László szerint nagyobb problémát jelentenek a nemfizetõ ügyfelek, akiknek jelenleg a kiválóan mûködõ Nemzeti Eszközkezelõ jelent megoldást. Hozzáfûzte: az OTP bank támogatja, hogy az eszközkezelõ mûködését és tevékenységét kiterjesszék, de vannak más megoldási irányok is, amelyekrõl közösen kellene gondolkozni; ebben az OTP örömmel részt venne - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!